Aceasta a provocat indignarea în culise a unor parlamentari și oficiali militari.
Măsura, detaliată pentru POLITICO de trei oficiali ai SUA și ai Congresului, a fost concepută pentru a accelera evacuarea a zeci de mii de oameni din Afganistan, în timp ce mii de oameni au luat cu asalt aeroportul din Kabul, împiedicând „mișcarea obiectivelor”. Administrația Biden s-a bazat pe talibani pentru securitatea în afara aeroportului.
De la căderea Kabulului la jumătatea lunii august, aproape 100.000 de persoane au fost evacuate, dintre care majoritatea a trebuit să treacă prin numeroasele puncte de control ale talibanilor.
Și este posibil ca oficialii americani de la Kabul să se fi gândit că talibanii vor permite plecarea celor de pe liste după 31 august, cu zboruri civile.
Decizia de a oferi nume specifice talibanilor, care au o istorie a uciderii brutale a afganilor care au colaborat cu SUA și alte forțe ale coaliției în timpul conflictului, i-a enervat pe parlamentari și oficiali militari.
„Practic, tocmai i-au pus pe toți acei afgani pe o listă neagră”, a spus un oficial al Apărării, care a vorbit sub condiția anonimatului. „Este îngrozitor și șocant, te face să te simți jalnic.”
Întrebat despre dezvăluirea din Politico în cadrul unei conferințe de presă, președintele Joe Biden a spus că nu este sigur că există astfel de liste, dar nu a negat că, uneori, SUA dau nume talibanilor.
Purtătorul de cuvânt al National Security Council, Emily Horne, a precizat: „Dacă Politico ne-ar fi întrebat, am fi dat același răspuns pe care președintele l-a dat azi, că, în cazuri limitate, am împărtășit informații cu talibanii care au facilitat cu succes evacuările din Kabul”.
Chiar dacă talibanii au anunțat o amnistie generală, localnicii care au lucrat cu guvernul afgan sau organizații străine și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răzbunarea militanților, temându-se pentru viețile lor și ale familiilor.
Marți, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că nu se mai permite afganilor să părăsească țara, îndemnând mulțimile care se înghesuie spre aeroport să se întoarcă la casele lor.
Casa Albă a anunțat că „din 14 august, SUA au evacuat și au facilitat evacuarea a aproximativ 95.700 de persoane. De la sfârșitul lunii iulie, am relocat aproximativ 101.300 de persoane".
Citește și
VIDEO VIRAL Comandant de pușcași marini: „Nimeni, la vârf, nu-și asumă haosul din Afganistan”
FOTO Brutalitatea sortării afganilor pe aeroportul din Kabul. Cei „mai puțin prioritari”, respinși
Președintele american Joe Biden, într-un interviu acordat ABC News, a declarat că există 50.000-65.000 de aliați afgani, inclusiv familiile lor, care încă au nevoie de evacuare.
Însă, potrivit grupului „Asociația aliaților de război” din SUA, aproximativ 83.731 de deținători de vize speciale pentru imigranți (SIV) și familiile acestora rămân în Afganistan.
Grupul a declarat că doar 4,8% dintre deținătorii SIV din Afganistan au fost evacuați începând cu 14 august.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că 13 țări au fost de acord să servească drept puncte de tranzit pentru evacuații din Afganistan.
Potențialii refugiați afgani care nu au fost aprobați pentru relocare în SUA vor fi găzduiți în facilități din Albania, Canada, Columbia, Costa Rica, Chile, Kosovo, Macedonia de Nord, Mexic, Polonia, Qatar, Rwanda, Ucraina și Uganda, a spus Blinken.