Plan NATO pentru evitarea unui dezastru nuclear la Zaporojie după distrugerea barajului Kahovska

DE Adina Mutăr | 08.06.2023 - 21:06
Inundații după distrugerea barajului Kahovska-Foto: Profimedia Images

Plan NATO în cazul unui dezastru nuclear la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși. Alianța a elaborat planuri pentru diferite scenarii care pot apărea în războiul din Ucraina, în special pentru un incident nuclear la Zaporojie.

SHARE

Baiba Braze, asistent al Secretarului General al NATO pentru politici publice, a declarat că există mai multe posibile scenarii ce se pot derula la centrala nucleară Zaporojie (ZNPP).

Principal risc este reprezentat de distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka, un risc major pentru sistemul de răcire al unităților nucleare.

Plan NATO pentru evitarea unui dezastru nuclear la Zaporojie după distrugerea barajului Kahovska

„Există o explicație clară a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și declarația lui Rafael Grossi, Secretarul General al AIEA, cu privire la faptul că există o cantitate suficientă de apă necesară pentru răcirea unităților de energie în următoarele câteva luni. Așa că acum este important să folosim acest timp pentru a ne pregăti pentru toate situațiile de urgență posibile și pentru a elimina riscul unei noi catastrofe”, a declarat Braze, pentru European Pravda.

Cum NATO este o alianță de apărare, a cărei sarcină principală este apărarea colectivă a 31 de state membre și a populației acestora și este foarte atentă la riscul nuclear.

"Avem nevoie de planuri de protecție care să fie îndeplinite și pentru care trebuie să avem forțe suficiente și de încredere, atât militare, cât și civice. NATO nu este doar armată. Vă spun toate acestea pentru a explica. Desigur, NATO are planurile necesare”, a subliniat Braze.

Citește și: Prigojin anunță „apocalipsa nucleară” pe teritoriul Rusiei. Orașul Belgorod ar putea fi pulverizat

Aceasta a subliniat că Alianța este foarte atentă atunci când vine vorba despre orice fel de speculații cu privire la sectorul nuclear, întrucât „problema descurajării nucleare provoacă anumite îngrijorări în societate”.

Citește și: VIDEO Rușii au încercat să-l asasineze pe Zelenski când a vizitat victimele inundațiilor din Herson

Anterior, a fost dezvăluit că Rafael Grossi, secretarul general al AIEA, va conduce următoarea misiune la ZNPP după aruncarea în aer a CHE Kakhovka de către ruși.

După distrugerea barajului Kahovska, săptămâna viitoare voi conduce următoarea rotație a misiunii noastre de sprijin și asistență AIEA la Zaporojie cu o echipă întărită”, a scris Grossi pe Twitter.

Rezervorul Kahovka a alimentat centrala nucleară Zaporojie cu apă pentru iazul de răcire al reactoarelor nucleare. 

Compania ucraineană Energoatom susține că scăderea nivelului apei din rezervor nu ar trebui să afecteze starea de siguranță a ZNPP, cu condiția să fie implementate măsuri de siguranță și dacă toate unitățile electrice vor fi în stare de „oprire”.
ka

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te