Pentagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord. Ce măsuri iau SUA?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.10.2024 - 20:43
Pentagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Pentagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
entagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord - Foto: Defense Express (imagine cu caracter ilustrativ)
entagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord - Foto: Defense Express (imagine cu caracter ilustrativ)

Pentagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord. Ce măsuri iau SUA? Un nou raport al Agenției de Informații pentru Apărare a Statelor Unite (DIA) evidențiază riscul unui război nuclear cu Rusia și aliații săi.

SHARE

Pentagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord. Ce măsuri iau SUA? 

Eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina l-ar putea împinge pe președintele rus să recurgă mai mult la arsenalul său nuclear ca piatră de temelie a strategiei sale militare.

Raportu Agenției de Informații pentru Apărare a Statelor Unite (DIA) - „Provocări nucleare: Capabilitățile în creștere ale concurenților strategici și ale rivalilor regionali” - evaluează puterile nucleare actuale ale adversarilor străini.

Pentagon: Risc de război nuclear cu Rusia și Coreea de Nord. Ce măsuri iau SUA? 

„Slăbiciunea manifestată de forțele convenționale ale Rusiei în invazia lor în Ucraina poate crește dependența Moscovei de capabilitățile nucleare în viitor”, se spune în raport, potrivit Eurasian Times.

DIA sugerează o posibilitate semnificativă ca, dacă Rusia se confruntă cu eșecuri severe în Ucraina, președintele Putin ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare.

Raportul Pentagolnului stabilește o legătură directă între luptele militare convenționale ale Rusiei în Ucraina și retorica nucleară a lui Putin, din ce în ce mai agresivă.

De când Rusia și-a extins războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022, liderii ruși s-au folosit de retorica nucleară pentru a influența deciziile Occidentului cu privire la ajutorul acordat Ucrainei.

Arsenalul nuclear al Rusiei

Rusia a moștenit un vast program nuclear de la fosta Uniune Sovietică cu un inventar de vârf de 40.000 de focoase în 1986.

În prezent, menține 1.550 de focoase strategice desfășurate și până la 2.000 de focoase nestrategice. Informațiile din raport erau actualizate la 1 iunie 2024.

Este clar că, deși numărul focoaselor nucleare a scăzut de la Războiul Rece, letalitatea acestor arme a crescut semnificativ.

Capacitățile militare nucleare ale Rusiei acoperă o gamă largă, inclusiv rachete de croazieră lansate aerian (ALCM), rachete aer-suprafață (ASM), rachete aer-aer (AAM), rachete antibalistice (ABM), -Rachete de croazieră pentru nave (ASCM), arme anti-submarine (ASW), rachete balistice cu rază apropiată (CRBM), bombe de adâncime, bombe gravitaționale, rachete de croazieră lansate la sol (GLCM), vehicule cu planare hipersonice (HGV), rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete de croazieră lansate de nave (SLCM), rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM), rachete balistice lansate de submarin (SLBM) și rachete sol-aer (SAM).

În plus, Rusia dezvoltă noi sisteme, cum ar fi rachete balistice lansate prin aer, rachete de croazieră pentru apărare de coastă, vehicule subacvatice cu arme nucleare și rachete de croazieră la sol cu ​​propulsie nucleară.

În 2021, Rusia a alocat 8,6 miliarde de dolari pentru a-și consolida triada nucleară, care include ICBM-uri, SLBM-uri și bombardiere grele.

Doctrina nucleară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns inclusiv la lovituri convenționale în masă care ar putea amenința existența statului rus.

Raportul DIA plasează evoluțiile nucleare ale Rusiei într-un context mai larg al proliferării nucleare globale, incluzând un plus de risc din alianța „CRINK” – China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

„Concurenții noștri și potențialii adversari investesc masiv în noi arme nucleare și sisteme de livrare asociate”, se arată în raportul DIA.

Din această „axă”, Coreea de Nord a devenit la fel de amenințătoare în declarații și în fapte ca Moscova. Nu numai că a trimis soldați în sprijinul lui Putin, dar a și amenințat cu un „răspuns nuclear” dacă va fi atacată de Coreea de Sud.

Combinația dintre provocările militare convenționale, retorica nucleară agresivă și modernizarea continuă a arsenalului nuclear prezintă o provocare semnificativă de securitate pentru SUA și aliați.

SUA contracarează atacul nuclear din spațiu

US Space Command a extins acordul cu Boeing pentru a echipa sateliți suplimentari ca parte a programului MTC Epoch. O subsidiară a Boing Millennium Space Systems a anunțat prelungirea contractului pentru furnizarea a șase sateliți în cadrul programului MTC Epoch 1. 

Acești sateliți sunt echipați cu senzori sensibili care permit înregistrarea lansării și urmărirea zborului rachetelor balistice și hipersonice.

Citește și: Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?

La 23 octombrie 2024, Millennium Space Systems a primit un contract de 386 de milioane de dolari  pentru șase sateliți suplimentari pentru Missile Track Custody Epoch 1. 

După ce vor fi puși pe orbită, sateliții Epoch vor fi mijloace avansate de avertizare asupra atacurilor cu rachetă de orice tip: balistice, hipersonice, nucleare, conform Comandamentului Sistemelor Spațiale.

Pentagonul va fi capabil să prelucreze datele în timp real, ceea ce va permite reducerea timpului de primire a informațiilor și literalmente să dea imediat un „răspuns” unui atac cu rachetă.

Citește și: NATO începe exercițiul nuclear Steadfast Noon, avertisment pentru Putin. ”Noi suntem gata!”

Programul Epoch implică punerea pe orbită a noilor sateliți, la câțiva ani distanță, pentru , crescându-le treptat capacitatea.

Primul program Epoch 1, ce va fi lansat până în 2026, va fi echipat cu 6 sisteme spațiale, a doua parte a sistemului este planificată pentru 2028, adică un total de 12 elemente spațiale sunt planificate pentru Epoca 1.

Retragerea sateliților din programul Epoch 2 este planificat în 2029. Sateliții vor intra în funcțiune la intervale de doi până la trei ani, cu capacități de senzori îmbunătățite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te