Pe picior de război. Armata israeliană cheamă rezerviștii. De ce sunt ingrijorate autoritățile. Netanyahu ar putea pune capăt încetării focului dacă Hamas nu eliberează ostaticii, iar Egiptul va găzdui un summit arab pentru a aborda problemele palestiniene.
Armata israeliană a chemat rezerviști în pregătirea unei posibile reluări a luptei în Gaza dacă Hamas nu respectă termenul limită de sâmbătă pentru eliberarea mai multor ostatici israelieni.
Pe picior de război. Armata israeliană cheamă rezerviștii. De ce sunt ingrijorate autoritățile
Conform acordului de încetare a focului în vigoare din 19 ianuarie, gruparea militantă palestiniană a fost de acord să elibereze încă trei ostatici sâmbătă. Dar a spus săptămâna aceasta că suspendă predarea din cauza a ceea ce a spus că sunt încălcări israeliene ale termenilor.
Președintele american Donald Trump a răspuns spunând că toți ostaticii trebuie eliberați sâmbătă la prânz, altfel va „lasa iadul să izbucnească”. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat marți că Israelul va relua „luptele intense” dacă Hamas nu respectă termenul limită, dar nu a spus câți ostatici ar trebui eliberați.
Citește și: Tensiuni crescute în Gaza: Hamas amână eliberarea ostaticilor, acuză Israel de încălcarea acordului
Netanyahu a spus că a ordonat armatei să adune forțe în Gaza și în jurul său, iar armata a anunțat la scurt timp după aceea că va desfășura forțe suplimentare în sudul Israelului, inclusiv mobilizarea rezerviștilor.
Reîncepe razboiul din Gaza?
Confruntarea amenință să reaprindă un conflict care a devastat Fâșia Gaza, a strămutat în interior majoritatea oamenilor săi și a cauzat penurie de hrană, apă curentă și adăpost și a împins Orientul Mijlociu în pragul unui război regional mai larg.
Oficialii israelieni au declarat că miniștrii guvernamentali au susținut amenințarea lui Trump de a „anula” încetarea focului, cu excepția cazului în care toți ostaticii israelieni rămași sunt eliberați sâmbătă.
Hamas a spus că rămâne angajat în acord, dar nu a acceptat să elibereze ostaticii sâmbătă.
Un oficial palestinian apropiat de discuții a declarat că mediatorii și-au intensificat intervenția „pentru a preveni alunecarea lucrurilor într-o criză reală”.
Citește și: Schimbul de prizonieri între Israel și Hamas: 200 de palestinieni pentru patru soldate
Solicitat să comenteze situația situației, un alt oficial Hamas a declarat pentru Reuters, fără a oferi detalii: „Contactele sunt în curs”.
Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul condus de Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, în care cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise și peste 250 au fost luate ca ostatici în Gaza, potrivit bilanţurilor israeliene.
Ca răspuns, Israelul a început o ofensivă militară împotriva Hamas, care a devastat enclava de coastă și a ucis peste 48.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.
Hamas a eliberat numai 16 ostatici israelieni
Până acum, Hamas a eliberat 16 ostatici israelieni dintr-un grup inițial de 33 de copii, femei și bărbați în vârstă, pentru a fi schimbati cu sute de prizonieri și deținuți palestinieni în prima etapă a acordului de încetare a focului în mai multe faze. În plus, a returnat și cinci ostatici thailandezi într-o lansare neprogramată.
Negocierile privind o a doua fază a acordului, despre care mediatorii speraseră să includă un acord privind eliberarea ostaticilor rămași și retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza, ar fi trebuit să fie în desfășurare la Doha, dar o echipă israeliană s-a întors acasă luni, la două zile după sosire.
Mii de protestatari din Israel au cerut guvernului să continue acordul de încetare a focului pentru a aduce înapoi ostaticii rămași.
Trump vrea Gaza
Un plan anunțat de Trump de a prelua controlul Gaza, de a-și muta cei peste 2 milioane de locuitori palestinieni și de a o reamenaja într-o stațiune internațională de plajă ar putea alimenta, de asemenea, instabilitatea regională, au declarat miercuri înalți oficiali arabi.
Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat la un summit din Dubai că viziunea lui Trump pentru Gaza ar putea conduce Orientul Mijlociu într-un nou ciclu de crize cu „un efect dăunător asupra păcii și stabilității”.
Palestinienii se tem de repetarea „Nakba”, sau catastrofe, când aproape 800.000 de oameni au fugit sau au fost alungați în timpul războiului din 1948 care a dus la crearea Israelului. Israelul neagă contul pe care au fost forțați să iasă. Trump a spus că nu ar avea dreptul să se întoarcă conform viziunii sale pentru Gaza.
Trump a spus că palestinienii din Gaza s-ar putea stabili în țări precum Iordania, care are deja o populație palestiniană uriașă, și Egipt, cel mai populat stat din lumea arabă. Ambii au respins propunerea.
Egiptul va găzdui un summit arab de urgență pe 27 februarie pentru a discuta despre evoluții „serioase” pentru palestinieni.
Aboul Gheit a spus că va fi reintrodusă ideea Inițiativei de pace arabă elaborată de Arabia Saudită în 2002, în care națiunile arabe oferă Israelului legături normalizate în schimbul unui acord de stat cu palestinienii și retragerea completă a Israelului de pe teritoriul capturat în 1967.
Trump vrea ca Arabia Saudită să normalizeze legăturile cu Israelul. O astfel de normalizare ar fi un câștig strategic și diplomatic pentru Israel, deoarece Arabia Saudită găzduiește cele mai sfinte locuri ale islamului și are o influență vastă în alte țări arabe și musulmane.