Pe ce loc se află România în topul țărilor care pot fi afectate de război? Ungurii, mai în siguranță

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.11.2023 - 13:51
Pe ce loc se află România în topul țărilor pacifiste - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Nivelul mediu global al pacii s-a deteriorat pentru al nouălea an consecutiv, pe măsură ce crizele social-economice, amenințările repetate în retorica nucleară ale marilor puteri mondiale și războaiele s-au răspândit tot mai mult, inclusiv în Europa.

SHARE

Invazia Rusiei în Ucraina și consecințele acesteia au fost principalii factori care au determinat deteriorarea nivelului de pace global, arată Institutul pentru Economie și Pace în ultimul studiu Global Peace Index 2023

Pe ce loc se află România în topul țărilor care pot fi afectate de război? Ungurii, mai în siguranță

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt se află în prezent printre cele mai puțin pașnice zece țări, iar Ucraina a înregistrat cea mai mare deteriorare dintre toate țările în 2023, însă, important de precizat este că intensitatea conflictelor a cunoscut o creștere la nivel planerat încă dinainte de începerea conflictului din Ucraina.

Astfel, numărul total de decese legate de conflicte între state a crescut cu 96%. Practic, atât decesele cauzate de conflicte interne, cât și de conflictele externe ar fi deteriorat nivelul de pace globală chiar dacă Ucraina Ucraina și Rusia ar fi fost excluse din analiză.

Începând cu anul 2022, totalul cheltuielilor militare cheltuielile militare au crescut, în principal din cauza țărilor implicate indirect în războiul din Ucraina.

Citește și: Cât de puternică e armata României față de cele ale Ungariei și Bulgariei. La ce „arme” excelăm

Regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord (MENA) a înregistrat a doua cea mai mare îmbunătățire în ceea ce privește nivelul de pace după America de Nord, cu toate acestea, aceasta, continentul african a rămas cea mai puțin pașnică regiune din lume.

Europa, cea mai pașnică regiune din lume

Clasamentul este condus de Europa, care rămâne cea mai pașnică regiune din lume și care găzduiește șapte dintre cele mai pașnice zece țări din lume, în ciuda faptului că și aici starea de pace s-a deteriorat semnificativ față de acum 15 ani, după ce Vladimir Putin a ordonat cel mai mare război în Europa cu care „bătrânul continent” nu s-a mai confruntat de la al Doilea Război Mondila încoace.

Dintre cele 36 de țări din Europa, 12 dintre acestea au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește nivelul de siguranță și pace, în timp ce 23 dintre țările europene au înregistrat o deteriorare, datorită instabilității politice, relațiile cu țările din vecine, conflictele externe și agenții de destabilizare, mai ales după data de 24 februarie 2024 când efectele războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei s-au amplificat și resimțit puternic în întreaga regiune, dar mult mai accentuat în țările care au granite comune cu Ucraina.

Islanda, cea mai sigură și pașnică țară din lume

Pe primul loc se află Islanda care este cea pașnică țară din Europa și chiar din întreaga lume. Cu toate acestea, Islanda a înregistrat o deteriorare de patru procente a scorului său general, deoarece rata omuciderilor și, de asemenea, a terorismului a crescut. Anul 2023 primul an în care a fost înregistrată activitate teroristă în Islanda.

Citește și: Pe ce loc se află Armata Română între forțele militare din lume? Suntem cei mai tari din zonă

Patru persoane au fost arestate și acuzate că au plănuit atacuri teroriste împotriva guvernului islandez. Locul doi din clasament este ocupat de Danemarca, iar pe locul 3 se află Irlanda.

Cât de sigură și pașnică este România?

România ocupă locul 22 în clasamentul european al țărilor pașnice, în timp ce vecinii bulgari ne-au luat fața la acest capitol, ocupând chiar locul de dinainte, respectiv 21. Mult mai bine la capitolul păcii stă Ungaria care ocupă un onorabil loc 13 peste țări ca Norvegia sau Slovacia.

De asemenea, mai prost decât România regăsim țări ca Spania, Italia, Grecia, Marea Britanie, Franța sau Turcia. Țara condusă sultanul Erdogan este „lanterna roșie” în clasamentul european în ceea ce privește securitatea și pacea. Altfel spus, Turcia rămâne cea mai puțin pașnică țară din regiune și este singura țară europeană clasată în afara primei jumătăți a clasamentului mondial (locul 147), la egalitate cu țări conduse de regimuri dictatoriale precum Iran (locul 147 în lume) sau Coreea de Nord (locul 149 în lume).

Deteriorarea gradului de pașnicie a fost determinată de decesele cauzate de conflicte atentate teroriste, conflicte externe și indicatorii privind rata de încarcerare a populației, care au crescut cu 46,3 și, respectiv, 12,3 %. De asemenea, Turcia a fost unul dintre cei mai activi exportatori de tehnologie militară din ultimii ani, în special drone de război, ceea ce a dus la creșterea numărului de arme la nivel regional, arată Institutul pentru Economie și Pace în ultimul studiu Global Peace Index 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te