Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: „România vrea să revină Rusiei. Ucraina și Moldova vor dispărea”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.01.2025 - 08:41
Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: „România vrea să revină Rusiei. Ucraina și Moldova vor dispărea” - Foto: Profimedia images
Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: „România vrea să revină Rusiei. Ucraina și Moldova vor dispărea” - Foto: Profimedia images

Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin. Consilierul lui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, a afirmat într-un interviu pentru presa rusă că „România se află printre statele interesate de stabilitatea în Europa și de adoptarea unei poziții echilibrate față de Rusia”.

SHARE

Totodată, Patrușev a avertizat asupra viitorului Republicii Moldova, sugerând că aceasta riscă să dispară din cauza politicilor antirusești de la Chișinău.

Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin: „România vrea să revină Rusiei. Ucraina și Moldova vor dispărea”

„Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chișinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situație, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul și rusofobia au dus țara la colaps, și asta cu mult înainte de operațiunea militară specială”, a spus Patrușev, într-un interviu acordat publicației Komsomolskaia Pravda.

Consilierul liderului de la Kremlin susține că responsabilitatea pentru criza energetică din Republica Moldova revine autorităților locale, care ar urma obedient instrucțiunile Bruxelles-ului.

„Autoritățile moldovenești nu trebuie să caute dușmani în interiorul țării sau în Transnistria, ci să-și recunoască greșelile și să înceapă să corecteze situația”, a declarat Patrușev.

România, pe lista țărilor de „reîmprietenire” cu Rusia

Nikolai Patrușev a afirmat că România, alături de alte țări europene, precum Ungaria, Slovacia și Austria, ar fi interesată de stabilitatea în Europa și de o abordare mai moderată în relația cu Rusia.

„Conducerea UE a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România și alte câteva țări europene interesate de stabilitatea în Europa și de adoptarea unei poziții echilibrate față de Rusia”, a declarat consilierul lui Putin.

Obiectivele Rusiei în Ucraina. Marea anexare

Patrușev a reiterat poziția Rusiei privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, subliniind că acestea sunt acum parte integrantă a Federației Ruse.

„Acest lucru nici măcar nu este subiect de discuție. Teritoriile, cândva conduse de Kiev, au devenit parte a Rusiei ca urmare a voinței cetățenilor, în conformitate cu dreptul internațional, legile Federației Ruse și legislația acestor regiuni”, a afirmat el, potrivit Antena 3.

Patrușev a menționat că Rusia va insista asupra recunoașterii internaționale a Republicii Donețk, Republicii Luhansk, regiunilor Zaporojie și Herson, precum și a Crimeei și Sevastopolului, „ca parte integrantă a țării, în conformitate cu Constituția”.

Nikolai Patrușev, un fost ofițer de informații, este considerat unul dintre cei mai influenți colaboratori ai lui Vladimir Putin. El a ocupat funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei între 2008 și 2022 și a fost anterior director al Serviciului Federal de Securitate (FSB).

De-a lungul carierei sale, Patrușev a fost implicat în deciziile strategice ale Kremlinului, inclusiv anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. Pentru aceste acțiuni, a fost sancționat de Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te