„Plăcerile vin direct de la Dumnezeu, nu sunt nici catolice, nici creştine, nici altceva, sunt pur şi simplu divine”, i-a spus Suveranul Pontif scriitorului italian Carlo Petrini. „Biserica a condamnat plăcerea inumană, brutală, vulgară, dar, pe de altă parte, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, simplă, morală”, arată news.ro.
Papa Francisc, născut Jorge Bergoglio în Argentina, a mai spus că nu există loc pentru „o moralitate excesivă” care neagă plăcerea, dar despre care a spus că exista în Biserică în trecut, şi a insistat că „este o interpretare greşită a mesajului creştin”.
„Plăcerea de a mânca este făcută pentru a te menţine sănătos prin mâncare, la fel cum plăcerea sexuală există pentru a face dragostea mai frumoasă şi pentru a garanta perpetuarea speciei”, a adăugat el.
Viziuni contrare „au cauzat daune enorme, care pot fi încă simţite astăzi în anumite cazuri”.
„Plăcerea de a mânca şi plăcerea sexuală vin de la Dumnezeu”, a subliniat Papa.
Suveranul Pontif, lider spiritual al 1,3 miliarde de catolici din lume, a nominalizat filmul danez „Babette's Feast” (1987) ca reflexie a mesajului lui. Filmul, a cărui acţiune e plasată în secolul al XIX-lea, spune povestea unui bucătar care invită un grup de ultra-puritani protestanţi la un banchet somptuos. Este „un imn al bunăvoinţei creştine, al dragostei”, a completat Papa.
Cartea „TerraFutura, conversations with Pope Francis on integral ecology” a fost scrisă de Petrini, fondatorul mişcării „slow food”, iniţiată în anii 1980 ca replică la „fast food”. Interviurile adunate aici se concentrează pe viziunea Papei despre ecologismul cu faţă socială, idee subliniată de el în 2015.