Papa a acceptat demisia arhiepiscopul de Paris. Era acuzat că a avut o relație cu o femeie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.12.2021 - 17:25
Monseniorul Aupetit ar fi avut în 2012 "un comportament ambiguu cu o persoană foarte prezentă în faţa lui". / Foto: abcnews.go.com

Papa Francisc a acceptat demisia arhiepiscopului de Paris, monseniorul Michel Aupetit, a anunţat Biroul de presă de la Vatican, adăugând că un administrator apostolic a fost numit la conducerea diocezei din capitala Franţei, informează AFP.

SHARE

"Sfântul Părinte a acceptat demisia prezentată de monseniorul Michel Aupetit şi, în paralel, l-a numit pe monseniorul Georges Pontier în funcţia de administrator apostolic al Arhidiocezei din Paris", precizează comunicatul publicat de Vatican.

La sfârşitul lunii noiembrie, Michel Aupetit şi-a prezentat demisia în faţa Papei Francisc după ce a fost acuzat, în mai multe articole apărute în presă, că ar fi întreţinut o relaţie intimă cu o femeie, faptă pe care a dezminţit-o categoric.

Citește și: S-a găsit soluția ca parlamentarii să treacă la treabă. O formulare nouă pentru jurământ

Joi, într-un comunicat separat, Conferinţa episcopilor francezi a confirmat decizia Papei Francisc, comunicată de nunţiul apostolic din Franţa, precum şi numirea lui Georges Pontier, arhiepiscop emerit de Marsilia, în funcţia de administrator apostolic al Parisului.

Monseniorul Aupetit ar fi avut în 2012 "un comportament ambiguu cu o persoană foarte prezentă în faţa lui"

Numit în 2017 arhiepiscop de Paris, monseniorul Aupetit, în vârstă de 70 de ani, ar fi avut în 2012 "un comportament ambiguu cu o persoană foarte prezentă în faţa lui", a recunoscut Arhidioceza din Paris. Nu a fost vorba despre o relaţie amoroasă, nici despre o relaţie sexuală, a precizat Arhidioceza pariziană, adăugând că Michel Aupetit "s-a pus, în epocă, la dispoziţia superiorilor săi ierarhici".

Citește și: Prima tranşă din PNRR, aproape 1,9 miliarde de euro, intră în visteria României

Michel Aupetit a fost promovat în funcţia de episcop auxiliar în 2013. După un singur an, a primit o dioceză cu drepturi depline, cea din Nanterre. Trei ani şi jumătate mai târziu, în 2017, Michel Aupetit, care spunea că era "un preot de la ţară", a urcat în fruntea ierarhiei celei mai mari dintre arhidiocezele urbane din Franţa.

Michel Aupetit, cunoscut pentru poziţiile sale stricte faţă de familie

Arhiepiscopul parizian, care a gestionat reconstrucţia catedralei Notre-Dame după incendiul din 2019, este cunoscut pentru poziţiile sale stricte faţă de familie şi faţă de bioetică - a susţinut cu regularitate "marşurile pentru viaţă", care se opun întreruperilor voluntare de sarcină.

De asemenea, el s-a opus asociaţiilor gay în 2012 în timpul dezbaterilor care au precedat legalizarea căsătoriilor homosexuale în Franţa.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.