În căutarea alternativelor la încălzirea cu gaz, germanii apelează din ce în ce mai mult la lemne. Sobele cu lemne sunt subvenționate de guvern, dar experții avertizează asupra repercusiunilor grave asupra sănătății.
Cererea de sobe pe lemne din Germania s-a dublat comparativ cu anul trecut, potrivit constructorilor de sobe.
Citește și: VIDEO Efectele noilor taxe: PFA-urile vor plăti contribuții duble. Contractele part-time, lovite
Aproape jumătate din toate casele din Germania sunt încălzite cu gaz. Cu toate acestea, de când Rusia a început războiul în Ucraina, aprovizionarea cu combustibil a devenit nesigură. Prețul a crescut și reducerile de aprovizionare prin conducta Nord Stream 1, importantă din punct de vedere strategic, rămân nerezolvate.
Clienții îi spun producătorului de sobe Günter Meurer că nu vor să înghețe iarna. Cererea de sobe pe lemne s-a dublat față de anul trecut și Meurer se străduiește să țină pasul. Clienții noi sună și el trebuie să-i amâne până după iarnă. Termenele de livrare ale unor producători se întind deja până în vara viitoare.
„Cererea a crescut cu 30 până la 40%”, a declarat Alexis Gula, șeful Asociației Curătorilor de Coșuri din Germania (ZIV). Clienții afacerii sale de lângă Stuttgart îi spun de ce apelează la lemne pentru încălzire.
„Acum un an sau doi, au vrut să fie confortabili și să aibă ceva căldură suplimentară”, a spus el pentru DW. „Astăzi, este vorba despre asigurarea aprovizionării cu energie”.
Germanii au un cuvânt specific pentru a vorbi despre securitatea aprovizionării – Versorgungssicherheit – care implică teama de a nu avea suficient ceva în stoc. În timpul pandemiei, germanii erau îngrijorați de proviziile lor de hârtie igienică. Acum îi preocupă lemnul.
Citește și: VIDEO Oferta serviciilor secrete ucrainene pentru Moldova: Soldații ruși izgoniți din Transnistria
Asociația Germană pentru Lemn de Foc estimează că aproximativ 80% din lemnul ars în Germania provine din surse interne. Peleții de lemn pentru sobe sunt produși din deșeuri în industria construcțiilor, încă în plină expansiune.
„Prețul gazului s-ar putea tripla până la începutul lui 2023”, a declarat Klaus Müller, președintele Agenției Federale de Rețea, pentru publicația de știri RND din Germania săptămâna trecută.
Pe acest fundal, încălzirea cu lemne este mult mai ieftină. Cu toate acestea, prețul pe kilowatt oră de lemn de foc a crescut din toamna trecută, deoarece cererea a crescut de ceva vreme.
Pe de altă parte, Franța a rămas fără condimentul său preferat, muștarul, deoarece seceta din Canada și războiul din Ucraina au făcut ravagii în aprovizionarea globală cu semințe de muștar, informează postul de televiziune France 24.
Puținii cumpărători francezi care au găsit muștar pe rafturi plătesc o primă, prețurile cu amănuntul crescând cu 14% în acest an.
Unii fermieri francezi speră să profite de oportunitatea de a cultiva mai multe semințe de muștar acasă.
În Polonia, unele lanțuri de supermarketuri au început să raționalizeze vânzările de zahăr, după ce consumatorii au cumpărat masiv acest produs în ultimele zile, de teama penuriei și a creșterii prețurilor.
Ministrul Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a asigurat însă că zahărul nu lipsește din țară și că indisponibilitatea temporară a acestuia în magazine a fost rezultatul cumpărăturilor făcute pe fondul panicii.
„A apărut o panică în legătură cu o problemă minoră, și anume probleme logistice la un lanț de vânzare cu amănuntul”, a declarat Kowalczyk pentru Polskie Radio. „Statul nu are nicio problemă cu proviziile... dar va dura câteva zile pentru a calma panica. Îi asigur pe toată lumea. Zahărul este acolo, dar nici nu este un produs care ar trebui consumat în cantități mari.”
Problema a fost agravată și de faptul că unele mici magazine au început să cumpere zahăr în cantități mari din supermarketuri, acesta fiind vândut acolo mai ieftin decât la angrosişti, a relatat cotidianul Rzeczpospolita, citând surse din industrie.