Patru opere de artă furate în Franţa de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost returnate moştenitorilor proprietarului lor evreu, a anunţat Ministerul francez al Culturii, potrivit AFP.
Aceste acuarele şi desene realizate de artişti francezi din secolul al XIX-lea fuseseră furate, împreună cu alte sute de lucrări, în 1940, de la Moise Lévy de Benzion, un om de afaceri evreu egiptean. El strânsese această colecţie impresionantă în reşedinţa sa din Franţa, unde a şi murit în timpul războiului, în 1943.
O acuarelă, "Paysage", semnată de Georges Michel, un desen de Paul Delaroche intitulat "Portrait de femme" şi un alt desen, cu acelaşi titlu, de Auguste Hesse, se aflau până acum în custodia muzeului Luvru, în timp ce o a doua acuarelă, de Jules-Jacques Veyrassat, "Marée basse a Grandcamp", în cea a Muzeului d'Orsay, tot din Paris.
Citește și: Premierul Ciucă nu e de acord cu asumarea răspunderii pe certificatul Covid la locul de muncă
Aceste patru opere, ca şi toate bunurile jefuite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi ulterior recuperate şi încredinţate în Franţa muzeelor naţionale în aşteptarea restituirii lor, poartă denumirea de "Musees nationaux recuperation" (MNR).
Restituirea bunurilor evreilor furate de nazişti este o sarcină pe termen lung. Sub conducerea fostului prim-ministru Edouard Philippe, o misiune a Ministerului Culturii a fost creată pe 17 aprilie 2018 pentru a efectua o anchetă în vederea găsirii proprietarilor sau a moştenitorilor lor, înainte ca aceştia să depună o cerere.
Citește și: Armata SUA spune că a creat vaccin eficient împotriva tuturor variantelor COVID, inclusiv Omicron
Până la aceste patru noi restituiri, doar 169 de opere de artă fuseseră returnate din 1951 până în prezent, dintre cele aproximativ 2.200 de opere "MNR", depozitate în aproximativ o sută de muzee.
La 3 noiembrie, Ministerul Culturii a prezentat Consiliului de Miniştri un proiect de lege privind restituirea unor bunuri culturale dobândite de domeniul public în timpul celui de-al Doilea Război Mondial către proprietarii de drept, victime ale persecuţiilor antisemite. Această lege, care urmează să fie dezbătută în parlament, se referă la 14 opere de artă din colecţii publice, potrivit Agerpres.