UNHCR s-a declarat „îngrijorat de informaţiile alarmante" cu privire la acest grup şi a îndemnat „autorităţile poloneze să acorde acces pe teritoriu, o asistenţă medicală imediată, un ajutor juridic şi o susţinere psihologică acestor persoane", a declarat Christine Goyer, reprezentantă a UNHCR în Polonia, într-un comunicat.
În urmă cu aproximativ 15 zile, circa 30 de migranţi au instalat o tabără la frontiera dintre Belarus şi Polonia, Varşovia refuzând să-i lase să intre pe teritoriul polonez. Ei sunt supravegheaţi pe de o parte de poliţia de frontieră belarusă şi pe de altă parte de forţele de ordine poloneze.
Potrivit acestora din urmă, 24 de migranţi continuau să se afle marţi acolo.
Citește și: Moscova și Beijingul mobilizează regimurile autoritare din Belarus, Myanmar, Iran împotriva Vestului
„Toate statele au dreptul să-şi gestioneze frontierele în conformitate cu dreptul internaţional, însă cu condiţia de a respecta drepturile omului, inclusiv dreptul de azil", a continuat Goyer, adăugând că, potrivit Convenţiei din 1951 asupra refugiaţilor, semnată şi de Polonia, "solicitanţii de azil nu ar trebui să fie nicicând penalizaţi, chiar şi pentru trecerea ilegală a frontierei".
Mii de migranţi - în principal originari din Orientul Mijlociu - au traversat în ultimele luni frontiera între Belarus şi ţări membre ale UE: Letonia, Lituania şi Polonia.
Bruxellesul estimează că acest aflux de migranţi este dirijat în mod deliberat de Minsk, ca represalii la sancţiunile europene, iar Polonia îl califică drept "atac hibrid" împotriva UE.
Citește și: Columbeanu nu regretă că a pierdut 150 milioane €: La două camere, în chirie, mă simt mai bine
Polonia a declarat că nu-i va autoriza pe migranţi să intre pe teritoriul său, premierul Mateusz Morawiecki declarând că aceasta ar însemna să se cedeze în faţa "şantajului" exercitat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.
Luni, Polonia a anunţat că va ridica o „împrejmuire solidă'' din sârmă ghimpată, înaltă de 2,5 metri, la frontiera sa cu Belarus şi îşi va spori efectivele militare pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul său.