OMS: Creșterea globală a numărului de cazuri de COVID este doar "vârful aisbergului"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.03.2022 - 15:04
OMS: Creșterea globală a numărului de cazuri de COVID este doar "vârful aisbergului"/FOTO: Pixabay

Cifrele care arată o creșterea numărului de cazuri de COVID-19 ar putea anunța o problemă mult mai mare: unele țări raportează o scădere a ratelor de testare.

SHARE

După mai mult de o lună de declin, cazurile de COVID au început să crească în întreaga lume săptămâna trecută, a declarat OMS, cu blocaje în Asia și în provincia chineză Jilin care se luptă pentru a limita un focar.

O combinație de factori a cauzat aceste creșteri, inclusiv varianta Omicron, foarte transmisibilă, și subliniajul BA.2 al acesteia, precum și ridicarea măsurilor sociale și de sănătate publică, a precizat OMS.

"Aceste creșteri au loc în ciuda reducerilor testelor în unele țări, ceea ce înseamnă că cazurile pe care le vedem sunt doar vârful icebergului", a declarat reporterilor șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ratele scăzute de vaccinare din unele țări, determinate în parte de o "cantitate uriașă de dezinformare", explică, de asemenea, această creștere, au declarat oficialii OMS.

Citește și: DOCUMENT Gigantul TMK, controlat de ruși, cere Guvernului României să fie scos de sub sancțiuni

Noile infecții au crescut cu 8% la nivel mondial față de săptămâna precedentă, cu 11 milioane de cazuri noi și puțin peste 43.000 de noi decese raportate în perioada 7-13 martie. Este prima creștere de la sfârșitul lunii ianuarie.

Cel mai mare salt a fost înregistrat în regiunea Pacificului de Vest a OMS, care include Coreea de Sud și China, unde cazurile au crescut cu 25%, iar decesele cu 27%.

Citește și: O unitate întreagă a Armatei Ruse a fugit rușinos din luptă, abandonându-și blindatele și tunurile

Africa a înregistrat, de asemenea, o creștere de 12% a numărului de cazuri noi și de 14% a numărului de decese, iar Europa a înregistrat o creștere de 2% a numărului de cazuri, dar nu și a deceselor. Alte regiuni au raportat o scădere a numărului de cazuri, inclusiv regiunea mediteraneană de est, deși în această zonă s-a înregistrat o creștere de 38% a deceselor legată de o creștere anterioară a infecțiilor.

O serie de experți și-au exprimat îngrijorarea că Europa se confruntă cu un alt val de coronavirus, cu o creștere a numărului de cazuri de la începutul lunii martie în Austria, Germania, Elveția, Olanda și Regatul Unit.

Maria Van Kerkhove, de la OMS, a declarat în cadrul briefingului că BA.2 pare a fi varianta cea mai transmisibilă până în prezent.

Cu toate acestea, nu există semne că aceasta provoacă o boală mai severă și nu există dovezi că alte noi variante ar fi cauza creșterii numărului de cazuri.

Imaginea din Europa nu este, de asemenea, universală. Danemarca, de exemplu, a înregistrat un scurt vârf de cazuri în prima jumătate a lunii februarie, determinat de BA.2, care s-a diminuat rapid.

Dar experții au început să avertizeze că Statele Unite ar putea înregistra în curând un val similar celui observat în Europa, potențial determinat de BA.2, de ridicarea restricțiilor și de potențiala scădere a imunității în urma vaccinurilor administrate în urmă cu câteva luni.

"Sunt de acord cu relaxarea restricțiilor, pentru că nu te poți gândi la aceasta ca la o urgență după doi ani", a declarat Antonella Viola, profesor de imunologie la Universitatea italiană din Padova.

"Trebuie doar să evităm să ne gândim că COVID nu mai există. Și, prin urmare, să menținem măsurile strict necesare, care sunt în esență monitorizarea și urmărirea continuă a cazurilor și menținerea obligației de a purta mască în locuri închise sau foarte aglomerate."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te