Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit vineri, la Salzburg, cu cancelarul Karl Nehammer (ÖVP). Cancelarul austriac nu a vorbit nicio clipă de o posibilă aderare a României la Schengen.
Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată de la preluarea mandatului în noiembrie 2021.
Cancelarul german și-a exprimat încrederea că noul mecanism de azil al UE, aflat în curs de negociere, precum și acordurile cu țările de origine și de tranzit vor duce la o îmbunătățire a cifrelor privind migrația în Europa. În același timp, atât el, cât și Nehammer au abordat faptul că solicitanții de azil care sosesc în Austria și Germania, în special prin Ungaria, nu sunt în mare parte înregistrați la frontiera externă a UE, contrar reglementărilor actuale, scrie presa austriacă.
Citește și: România pusă în afara Schengen de Nehammer și Orbán deși migranții ilegal vin în Austria din Ungaria
Nehammer a descris discuțiile pe această temă cu Ungaria, care, împreună cu Polonia, respinge mecanismul de solidaritate în materie de azil. Ungaria trebuie să devină un "partener de securitate" în problema migrației. În același timp, el a pledat pentru o mai bună implicare a statelor din Balcanii de Vest în această problemă. El a citat ca exemplu negocierile cu Serbia, care au dus în cele din urmă la retragerea regimului de scutire de vize al Serbiei pentru cetățenii indieni și tunisieni, ceea ce a dus la creșterea numărului de cereri de azil în Austria în 2022.
Citește și: Ministrul de interne austriac, după blocarea României la Schengen: „Sunt și eu supărat”
În ceea ce privește blocarea de către Austria a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, Nehammer a apreciat faptul că acum, pentru prima dată în cadrul Uniunii Europene, "provocările incredibil de mari" ale Bulgariei în ceea ce privește migrația "din cauza frontierei sale externe lungi cu Turcia" devin mai vizibile. Cu toate acestea, el nu a făcut aluzie la nicio concesie din partea Austriei în ceea ce privește blocajul. La rândul său, Scholz a reiterat poziția Germaniei, potrivit căreia Berlinul susține aderarea celor două țări la Schengen.
Intrarea în Schengen, amânată pe termen nelimitat
Austria îşi va menţine dreptul de veto în ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în Schengen până când Viena va constata o "scădere susţinută" a numărului de solicitanţi de azil, a declarat ministrul de Externe Alexander Schallenberg, într-un interviu pentru Politico, publicat a doua zi după ce colegul său de la Interne, acum o săptămână, Gerhard Karner, venit în vizită de „dezgheţare a relaţiilor” la Bucureşti, s-a ferit să dea un termen pentru ridicarea blocadei.
Citește și: Cum se va răzbuna România pe Austria care ne-a lăsat afară din Schengen. Armata va avea de suferit