Oficialii ruși care i-au permis spionului CIA, Oleg Smolenkov, să plece în Muntenegru, concediați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.09.2019 - 22:18
Oleg Smolenkov, sursa: RTVi

Oficialii ruși care l-au lăsat să treacă prin „plasă” pe presupusul spion CIA de la Kremlin au fost pedepsiți, unii concediați, pentru „iresponsabilitatea” de a-l fi lăsat să plece în Muntenegru cu familia, informează Interfax.

SHARE

Conform speculațiilor mass-media, Oleg Smolenkov a ajuns atât de aproape de putere, încât „putea vedea biroul președintelui Vladimir Putin”, ceea ce impunea măsuri de strictă supraveghere.

O sursă a declarat agenției de știri Interfax că în 2017 a fost efectuată o anchetă internă și că oficialii care nu ar fi trebuit să-l lase pe Smolenkov să meargă în Muntenegru au fost unii concediați, alții suferind diverse pedepse.

Aceasta deoarece exista o interdicție pentru oficialii ruși să meargă în Muntenegru, după ce Moscova a fost acuzată că a organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

„La scurt timp după dispariția lui Smolenkov în iunie 2017, autoritățile au început un audit, care a arătat că oficialii care au permis unui angajat al administrației prezidențiale și familiei sale să călătorească în Muntenegru au încălcat interdicția de a călători în această țară balcanică la acea vreme. Acțiunile oficialilor au fost considerate iresponsabile, eșuând în procedurile de supraveghere. Unii dintre ei au fost pedepsiți și chiar demiși", a spus sursa pentru Interfax.

Muntenegru a susținut că Moscova, nemulțumită de faptul că voia să se alăture NATO, a încercat să o oprească printr-o tentativă de asasinat asupra primului său ministru de atunci.

Canalul rus de știri  RTVi a publicat o imagine cu Smolenkov și a luat interviu unui bărbat care declara că este fostul soț al Antoninei, soția lui Oleg Smolenkov.

El a acuzat cuplul că l-a scos din Rusia pe fiul său de 13 ani, fără aprobarea sa. Evgeni Agafonov a declarat că, în ciuda unei hotărâri judecătorești, Antonina nu i-a permis să-și vadă fiul, pe care apoi „l-a răpit pur și simplu”.

Un critic al Kremlinului, Iuri Felștinskim, autor al cărții „Blowing up Russia”, crede că Smolenkov și familia sa vor fi ținte pentru serviciile secrete ale Rusiei pentru tot restul vieții, scrie Newsweek.

„Totul a început în 2006, când Parlamentul rus a adoptat o lege ce permite uciderea inamicilor statului în străinătate. Putin nu se teme să ucidă, iar acest lucru pune pe toată lumea în pericol”, a declarat pentru Newsweek.

Două surse au confirmat pentru Reuters relatări din presa americană potrivit cărora informatorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA a fost scos din Rusia în 2017 şi a ajuns în Statele Unite.

Kremlinul a confirmat că Smolenkov a lucrat pentru administraţia prezidenţială rusă, dar a afirmat că el nu a deţinut un post important şi că a fost concediat în 2016 sau 2017.

Pe o listă cu numere de telefon din 2014, consultată de Reuters, el figura drept consilier-şef al lui Iuri Uşakov, principalul asistent pentru politică externă al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Joi, Rusia a anunţat că a cerut Interpolului date despre cetățeanul dispărut și dacă acesta a ajuns în SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te