Oamenii nu vor mai putea trișa. Inteligența Artificială nu le va permite

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.06.2019 - 16:03
Foto: Market Watch

Inteligența Artificială (IA) este tot mai des folosită pentru a-i depista pe cei care trișează. Fie că este vorba de studenți, de cei care doresc să obțină un nou job, sau de cei care trebuie să țină o cură de slăbire, scrie publicația ”Market Watch”.

SHARE

În California, o companie nou înființată, numită ”Crosschq” utilizează Inteligența Artificială pentru a ajuta companiile să evite cooptarea unor persoane care mint în cadrul interviurilor, încercând să se prezinte ca pe niște angajați eficienți, la locurile de muncă anterioare. 

"Vechiul mod în care se făceau angajările este atât de părtinitor", a declarat Mike Fitzsimmons, co-fondator și CEO al Crosschq. El dă ca exemplu candidații la un anumit post, care-și găsesc foști colegi și prieteni din trecut, care vor da referințe pozitive exagerate despre ei.

Un sondaj recent, comandat de o mare firmă americană de avocatură specializată în dreptul municii, Littler Mendelson, a relevat că 37% dintre companiile intervievate utilizează Inteligența Artificială în procesul de recrutare a noilor angajați.

25% dintre companii o folosesc pentru a analiza veridicitatea informațiilor cuprinse în CV-uri, iar 8%, pentru analiza limbajului corpului, a tonului vocii sau a expresiilor faciale în timpul interviurilor de angajare.

În Pennsylvania, cercetătorii din cadrul Universității Drexel dezvoltă o aplicație, ”OnTrack” care îi depistează pe cei care nu respectă întocmai dietele alimentare. Aplicația analizează emoțiile utilizatorului, temperatura pielii și ritmul cardiac, principiu după care funcționeaă detectoarele de minciuni. 

Anual, aproximativ 45 de milioane de americani țin diete alimentare, dar nu pierd în greutate. Asta, deși există o mulțime de aplicații care le spun utilizatorilor ce alimente să consume și ce activități să facă.

După ce le analizează datele de comportament, aplicația îi avertizează pe utilizatori când există pericolul să nu respecte dieta.

În Danemarca, profesorii de la Universitatea din Copenhaga susțin că-i pot depista pe cei care au plagiat în procesul de redactare a unui eseu academic, cu o acuratețe de până la 90%. 

"Ghostwriter" compară un anumit eseu cu munca studenților din trecut, stilul de scriere și alegerea cuvintelor etc.

"Algoritmii ajută la dezvăluirea unor informații care nu sunt imediat evidente. Inteligența artificială poate detecta înșelăciunea doar pentru că poate compara ceea ce spunem cu ceea ce facem", susține Darrell West, director fondator al Centrului pentru Inovare Tehnologică al Brooking Institution.

El spune că utilizarea inteligenței artificiale este larg răspândită, dând ca exemplu robo-consilieri precum ”Betterment” și ”Wealth”, care îi ajută pe medici să pună diagnosticile corecte.

"Toată lumea minte în legătură cu diverse lucruri. Oamenii doresc să prezinte o imagine despre ei înșiși, care nu este chiar adevărată", susține West.

"Provocările majore sunt intimitatea, corectitudinea și transparența. Niciun algoritm nu este perfect", a adăugat el. West a dat ca exemplu algoritmii de recunoaștere facială, care au întâmpinat probleme cu tonurile mai întunecate de piele și chpurile femeilor. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te