Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Marcel Ciolacu 22,49 %
Călin Georgescu 22,13 %
71,54 %
George Simion 15,15 %
Elena Lasconi 14,25 %
Click aici pentru rezultate complete

O țară din Europa interzice țigările electronice. Care a fost motivul?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.01.2024 - 17:47
O țară din Europa interzice țigările electronice. Care a fost motivul? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
O țară din Europa interzice țigările electronice. Care a fost motivul? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Țigările electronice vor fi interzise în Anglia pentru că s-a observat faptul că tinerii încep de la vârste fragede să fumeze. Vape-urile conțin nicotină,motiv pentru care autoritățile au decis să ia măsuri drastice în cazul comercializării lor.

SHARE

Vape-urile au dus la creșterea alarmantă a numărului de tineri care fumează. Autoritățile au luat decizia de a restricționa aromele de țigări, a introduce ambalaje simple și a schimba modul în care sunt expuse țigările în magazine, astfel încât să nu atragă copiii. 

Noua lege va face ilegală vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute la 1 ianuarie 2009 sau după această dată, respectând astfel promisiunea prim-ministrului de a crea o generație fără fum de tutun.

Țigările unică folosință vor fi interzise în Regatul Unit, ca parte a unor planuri guvernamentale ambițioase de combatere a creșterii numărului de tineri care fumează și de protejare a sănătății copiilor.

O țară din Europa interzice țigările electronice. Care a fost motivul?

Măsura vine ca parte a răspunsului Guvernului la consultarea sa privind fumatul și vapatul, care a fost lansată în luna octombrie a anului trecut.  

Cifre recente arată că numărul copiilor care folosesc vapoare în ultimii 3 ani s-a triplat. Utilizarea în rândul copiilor mai mici este, de asemenea, în creștere, 9% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani folosind în prezent vapori.

Impactul pe termen lung al vapingului asupra sănătății este necunoscut, iar nicotina conținută în acestea poate crea o dependență puternică, iar sevrajul poate provoca uneori anxietate, probleme de concentrare și dureri de cap.

În timp ce vapatul poate juca un rol în a ajuta adulții fumători să renunțe la fumat, copiii nu ar trebui niciodată să vapateze.

Citește și Studiu german: Țigările de tip „heat not burn” elimină cu până la 99% mai puține substanțe toxice 

Țigările de unică folosință au fost un factor cheie în spatele creșterii alarmante a numărului de tineri care fumează, cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani.    

Statul englez vrea să restricționeze aromele care sunt comercializate în mod special pentru copii și pentru a se asigura că producătorii produc ambalaje mai simple și mai puțin atrăgătoare din punct de vedere vizual.

De asemenea, aceste competențe vor permite guvernului să modifice modul în care sunt expuse țigările de vapoare în magazine, îndepărtându-le de ochii copiilor și de produsele care îi atrag, cum ar fi dulciurile.  

Pentru a combate vânzările de țigări de către minori, guvernul va introduce, de asemenea, noi amenzi pentru magazinele din Anglia și Țara Galilor care vând ilegal țigări pentru copii.

Amendă de 2500 de lire sterline

Ofițerii care se ocupă de standardele comerciale vor fi împuterniciți să acționeze "la fața locului" pentru a combate vânzările de tutun și de țigări de unică folosință pentru minori.

Această măsură se adaugă la amenda maximă de 2.500 de lire sterline pe care autoritățile locale o pot deja impune.

Citeşte şi: Reţea de tutun de contrabandă. Vindeau marfa online şi o trimiteau prin curierat, sub nume fictive

Alternativele de vapare - cum ar fi pungile cu nicotină - vor fi, de asemenea, interzise pentru copiii care apelează din ce în ce mai des la acești înlocuitori care creează o dependență ridicată. 

Guvernul și-a reiterat din nou angajamentul de a crea prima generație fără fum de tutun și de a introduce o legislație astfel încât copiii care împlinesc 15 ani anul acesta sau mai tineri să nu poată fi vânduți niciodată tutun în mod legal.

Cifre îngrijorătoare

Fumatul este cea mai mare cauză de mortalitate care poate fi prevenită în Regatul Unit - cauzând aproximativ 1 din 4 decese cauzate de cancer și 80.000 de decese pe an - astfel încât împiedicarea tinerilor de a începe vreodată să fumeze va proteja o întreagă generație și generațiile viitoare de efectele nocive ale fumatului pe măsură ce cresc.

Citește și: Bătălia pe fumat: sunt necesare noi restricții pentru fumători? 

Pentru a contribui la asigurarea succesului planului pentru o generație fără fum de țigară, vor fi alocate 30 de milioane de lire sterline de fonduri noi pe an pentru a sprijini agențiile de aplicare a legii - inclusiv Border Force, HM Revenue and Customs (HMRC) și standardele comerciale - pentru a pune în aplicare aceste măsuri și a elimina oportunitățile pentru infractori.  

Primul ministru, Rishi Sunak, a declarat:

„După cum știe orice părinte sau profesor, una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din acest moment este creșterea numărului de vapori în rândul copiilor și, prin urmare, trebuie să acționăm înainte ca aceasta să devină endemică.

Citește și O inițiativă excesivă: interzicerea țigărilor electronice și cu tutun încălzit

Impactul pe termen lung al vaping-ului este necunoscut, iar nicotina din acestea poate crea o dependență puternică, astfel încât, deși vaping-ul poate fi un instrument util pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat, comercializarea vap-urilor către copii nu este acceptabilă.   

În cadrul răspunsurilor la consultarea guvernamentală privind interzicerea țigărilor de unică folosință, aproape 70% dintre părinți, profesori, profesioniști din domeniul sănătății și publicul larg au sprijinit măsura”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te