O „ștampilă“ care nu acordă automat încredere. Cum „se albește” un fake news

DE Melissa Goldin | Actualizat: 01.05.2022 - 11:46
ÎNCREDERE PENTRU VÂNZARE Obținerea unei adrese web „.org“ poate costa un operator până la 9.99 USD pe an și nu necesită ca acesta să îndeplinească niciun stan- dard de acuratețe sau veridicitate - Foto: Getty Images

O mulțime de site-uri cu .org în adrese sunt editori de informații false sau înșelătoare

SHARE

Public Interest Registry (PIR), o organizație nonprofit din SUA ce deține și gestionează toate domeniile .org și pledează pentru problemele de politică legate de Internet, își comercializează binecunoscutul sufix drept „unul dintre cele mai de încredere domenii“ ce „a permis oamenilor și organizațiilor din întreaga lume să-și stabilească o identitatea online de încredere“. 

Într-adevăr, multe site-uri web își prezintă adresa .org ca dovadă că îndeplinesc un anumit standard de încredere.

De fapt, nu există astfel de standarde. O analiză realizată de NewsGuard, un serviciu care evaluează credibilitatea site-urilor web de știri și informații, a constatat că un număr semnificativ de site-uri .org au trafic în informații greșite legate de COVID-19, politica SUA și alte probleme importante.

Din cele 290 de site-uri .org din baza de date NewsGuard din S.U.A. din februarie 2022, aproape 20% (56 de site-uri) au fost evaluate în roșu, ceea ce înseamnă că, în general, nu sunt de încredere.

PIR: Monitorizarea nu este treaba noastră

Întrebată despre numărul mare de
site-uri .org care au publicat afirmații false, șeful strategiei PIR Judy Song-Marshall a transmis NewsGuard într-un e-mail din februarie 2022 că monitorizarea site-urilor .org pentru calitate nu este rolul PIR.

„PIR nu monitorizează «fiabilitatea» informațiilor pe cele peste 10,6 milioane de domenii .org existente. Acest tip de revizuire este mai potrivit la nivelul companiilor care găzduiesc astfel de conținut“, spune Song-Marshall.

„Cu toate acestea, atât registrul .org, cât și registrele în care clienții înregistrează nume de domenii, ambele au politici de utilizare acceptabile care ar putea fi implicate în funcție de conținut.

PIR este agresiv în combaterea abuzului și are cel mai puțin abuz față de colegii săi“.

Registratorii la care face referire Song-Marshall sunt companii precum GoDaddy și Name.com, prin care clienții pot achiziționa nume de domenii.

Oricine poate obține un domeniu .org, pur și simplu plătind o taxă anuală modestă. Prețul pe an variază, în funcție de compania de găzduire web, dar poate ajunge până la 9.99 USD anual. Dar s-ar părea că mulți oameni cred că „.org“ semnalează calitate.

Într-un studiu de marcă realizat în 2013 de PIR, 66% dintre respondenții din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Brazilia și India au considerat „că trebuie îndeplinite anumite criterii pentru a cumpăra un nume de domeniu .ORG“.

Marile colegii și universități au contribuit la această percepție greșită. Universitatea Harvard, Universitatea Northwestern și Colegiul Boston se numără printre instituțiile de învățământ superior care au identificat domeniile .org ca aparținând de obicei organizațiilor nonprofit în materiale cu recomandări despre cum să evalueze sursele online.

De exemplu, programul de scriere al Universității Harvard, pe site-ul web, instruiește studenții să verifice dacă un site web este un .org pentru a determina dacă este un site nonprofit - ca și cum asta îl deosebește de un .com, chiar dacă nu există nimic care să solicite organizațiilor să fie nonprofit și multe, dacă nu majoritatea dintre cele nesigure, nu sunt.

Actori răi se ascund în spatele .org

LiveAction.org, un site evaluat în roșu al unui grup anti-avort, a fost, din baza de date NewsGuard din SUA, site-ul cu cea mai mare implicare online (definită ca numărul total de interacțiuni primite de articolele sale pe rețelele sociale) care în mod repetat a publicat știri false în ultimele 90 de zile, începând cu 1 februarie 2022.

Un articol din august 2020 publicat de site intitulat „Raport: Controlul nașterii crește riscul de cheaguri de sânge mortale din cauza COVID-19“, a legat în mod fals contraceptivele orale de forme mai grave la femeile care au COVID-19, citând un raport publicat în jurnalul Endocrinology.

De fapt, raportul din Endocrinology citat de LiveAction.org a fost un articol de opinie, nu un studiu. Articolul însuși spunea: „Până când acest material a fost prezentat, nu au apărut rapoarte de incidență crescută a TEV [tromboembolism venos] la femeile însărcinate sau la femeile care iau preparate cu estrogeni care au și COVID-19“.

Articolul din august 2020 a primit 8.500 de reacții, distribuiri și comentarii pe Facebook de la 1 februarie 2022, potrivit CrowdTangle, un instrument de monitorizare a rețelelor sociale deținut de Facebook.

Întrebat despre acest articol, directorul de operațiuni Live Action, Josef Lipp, a transmis NewsGuard într-un e-mail din martie 2021 că „după examinare, singura problemă pe care o putem avea cu articolul nostru este un cuvânt din prima noastră linie“.

Într-adevăr, după ce NewsGuard l-a chestionat pe Lipp, LiveAction.org a schimbat primele rânduri ale articolului pentru a afirma că „femeile care iau pilule hormonale contraceptive ar putea prezenta un risc crescut de cheaguri de sânge dacă contractă COVID-19“, în loc să afirme că „prezintă un risc crescut“.

Cu toate acestea, după ce a fost făcută această schimbare, a rămas afirmația fără temei că „pe scurt, luarea de contraceptive orale precum pilula nu face decât să mărească pericolele și riscurile COVID-19“.

Concluzia: nu contează ce fel de conținut publică un site web; oricine poate  avea un domeniu .org și poate culege beneficiile acestui presupus indicator de încredere.

Mulți oameni cred – din motive de înțeles – că .org conotă fiabilitate.

Și, din cele peste 10,6 milioane de domenii .org pe care PIR le supraveghează, cu siguranță vor fi mult mai multe site-uri decât cele menționate aici care culeg beneficiile unei reputații pe care nu și-au câștigat-o. 

Raportare suplimentară de Sara Badilini, Alex Cadier, Chine Labbé, Kendrick McDonald, Virginia Padovese, Giulia Pozzi și Marie Richter

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te