Studiul implică inhalarea unei proteine numite interferon beta pe care organismul o produce atunci când contractează o infecție virală. Speranța este că va stimula sistemul imunitar, amorsând celulele să fie gata să lupte împotriva virusurilor.
Primele descoperiri au sugerat că tratamentul a redus șansele ca un pacient cu Covid-19 din spital să dezvolte boli severe - cum ar fi necesitatea ventilației mecanice - cu aproape 80%.
Tratamentul a fost dezvoltat la Spitalul Universitar din Southampton și este produs de compania de biotehnologie din Southampton Synairgen.
Alexandra Constantin, în vârstă de 34 de ani, a fost prima persoană care a primit tratamentul în cadrul acestui nou proces, după ce luni a fost internată la spital cu Covid-19. Ea are o fetiță acasă la care este disperată să se întoarcă, relatează BBC.
Demonstrând aplicarea tratamentului, asistenta i-a înmânat inhalatorul sau nebulizator care transformă medicamentul într-o ceață fină, pe care Alexandra a inhalat-o cât mai adânc în plămâni.
Interferonul beta face parte din prima linie de apărare a organismului împotriva virușilor, avertizându-l să se aștepte la un atac viral. Coronavirusul pare să-și suprime producția ca parte a strategiei sale de a se sustrage sistemului imunitar.
Noul medicament este o formulare specială de interferon beta administrată direct căilor respiratorii printr-un inhalator care transformă proteina într-un aerosol. O doză directă de proteină din plămâni va declanșa un răspuns anti-viral mai puternic, chiar și la pacienții al căror sistem imunitar este deja slăbit, potrivit RFI.ro.