O firmă de inginerie din Milano va reconstrui arena Colosseumului din Roma

DE Valentin Mirică | Actualizat: 02.05.2021 - 19:20
Foto: News.ro

Ministerul italian al Culturii a dezvăluit duminică un ambiţios proiect de reconstrucţie a arenei de luptă din amfiteatru roman de la Colosseum, care va permite vizitatorilor să se plimbe aici din 2023.

SHARE

O firmă de ingineri din Milano a câştigat o licitaţie în faţa a zece concurenţi lansată la finalul lui 2020, datorită proiectului său bazat pe lamele de lemn mobile şi pe ventilaţie a subteranelor, care adăpostea în epocă jocurile de circ cu animale sălbatice şi sclavi. 

"Este vorba despre un nou pas înainte pentru reconstrucţia arenei, un proiect ambiţios care va ajuta la conservarea structurilor arheologice în vederea recuperării imaginii originale a Colosseumului şi caracteristica complexă a scenei mobile", a afirmat ministrul Culturii Dario Franceschini. 

Aceasta va permite vizitatorilor să admire monumentul simbol al Italiei din centrul arenei, cum o puteau face la sfârşitul anilor 1800. În prezent, în afară de o mică platformă, Colosseumul nu mai nu mai are niciun teren, dar dezvăluie ruinele zidurilor şi coridoarele subterane ale arenei.             

Mari evenimente culturale vor putea să aibă loc aici, dar nu se pune problema transformării locului într-o sală de spectacole.          

Pe 29 iulie, Dario Franceschini intenţionează să invite miniştrii la Colosseum într-un G20 al Culturii.              

Directoarea parcului arheologic al Colosseumului, Alfonsina Russo, precizează că proiectul de reconstrucţie a pardoselii (3.000 de metri pătraţi) va fi accesibil doar din 2023 vizitatorilor. Înainte de epidemia de coronavirus, zilnic, vizitau 25.000 de turişti amfiteatrul, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. 

Lucrările de reconstrucţie a arenei - care vor face obiectul unei oferte europene de 15 milioane de euro - ar trebui să înceapă la finalul anului sau mai târziu, la începutul lui 2022, pentru a fi finalizate în 2023, a detaliat Alfonsina Russo. 

Ideea, lansată în 2014, a fost inclusă anul următor într-un pachet de finanţare de 18,5 milioane de euro dedicat marilor proiecte de bunuri culturale italiene. 

Proiectul câştigător, prezentat duminică presei, va avea o structură lejeră în întregime demontabilă şi acoperită de accoya, un lemn modificat foarte rezistent, au explicat inginerii. 

Lamelele vor fi echipate cu un sistem de rotaţie pentru a permite iluminarea naturală şi ventilaţia pasajelor subterane, care pot fi, de asemenea, dezvăluite. 

Citește și: Purtătorul de cuvânt BOR: M-am cutremurat auzindu-i că vaccinul cel mai bun este Sfânta Împărtășanie

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.