Netanyahu a anunţat o anchetă completă și o zi de doliu național după busculada cu 44 de morți

DE Alexandru Pop | 30.04.2021 - 15:59
Netanyahu a anunţat o anchetă completă și o zi de doliu național după busculada cu 44 de morți/FOTO: Facebook/Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat o anchetă completă cu privire la busculada produsă în cursul nopţii la o sărbătoare religioasă în nordul ţării, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 44 de oameni, şi a decretat o zi de doliu naţional duminică, arată dpa, AFP.

SHARE

Netanyahu s-a deplasat vineri în oraşul Meron, unde s-a întâlnit cu poliţişti şi alte servicii implicate în eforturile de salvare.

"Catastrofa de la Muntele Meron este una dintre cele mai grave care au lovit statul Israel", a scris el pe Twitter, exprimându-şi simpatia faţă de familiile victimelor şi urându-le însănătoşire grabnică răniţilor.

Citește și: Senator american: Putin, responsabil de „roiurile de OZN-uri” de deasupra navelor de război ale SUA

Totodată, Netanyahu le-a cerut oamenilor să se abţină de la a răspândi zvonuri pe reţelele sociale.

Zi de doliu național, duminică

Între timp, biroul preşedintelui Reuven Rivlin i-a îndemnat pe cei care îşi caută apropiaţii dispăruţi să contacteze preşedinţia. "Vom depune toate eforturile pentru a-i găsi", a spus Rivlin.

Funeralii sunt prevăzute vineri la Ierusalim şi Tel Aviv.

Magen David Adom, echivalentul Crucii Roşii în Israel, a preluat 150 de răniţi în cursul nopţii, dintre care şase în stare critică

Citește și: Un Lamborghini al proxenetului Spaidăr, care a bătut un ginecolog, scos la licitație de stat

Postul de televiziune Kan, ale cărui imagini arătau o barieră metalică ruptă de o mulţime compactă, a adăugat că 18 persoane se află într-o stare "îngrijorătoare".

Circumstanţele tragediei nu au fost clarificate deocamdată.

Citește și: VIDEO Zeci de morți la sărbătoarea religioasă care marca încheierea epidemiei în Israel

Zeci de mii de persoane participau în noaptea de joi spre vineri la acest pelerinaj anual, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de COVID-19.

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc.

Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

100.000 de participanți la sărbătoare

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanţi.

Comandantul poliţiei regiunii nord, Shimon Lavi, le-a declarat jurnaliştilor că îşi asumă "responsabilitatea" catastrofei.

Din afara ţării au venit în cursul zilei mai multe mesaje de susţinere pentru poporul israelian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis pe Twitter "forţă şi curaj" poporului israelian "pentru a traversa aceste vremuri dificile".

La rândul lor, Uniunea Europeană şi Franţa au transmis, în mesaje separate, condoleanţe familiilor victimelor şi "restabilire grabnică persoanelor rănite".

"Scene teribile la sărbătoarea de Lag Baomer în Israel", a scris şi premierul britanic Boris Johnson pe Twitter, citat de Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te