NATO trebuie să răspundă la hărțuielile Rusiei în Marea Neagră, altfel România o va „încasa”, cum s-a întâmplat cu cătunul românesc Plauru, Tulcea.
Geamurile sparte provocate acolo de recenta lovitură cu rachete rusești asupra instalațiilor portuare de peste Dunăre, în Ucraina, au panicat locuitorii.
NATO trebuie să răspundă la hărțuielile Rusiei în Marea Neagră, altfel România o va „încasa”
Oficialii neagă că o dronă rusească a traversat efectiv teritoriul României, deși cel puțin doi locuitori locali insistă că au fost martori, potrivit CEPA.
Dar faptul că un atac rusesc a provocat chiar și pagube fizice minore pe teritoriul NATO subliniază ceva care ar fi trebuit să fie clar de mult timp.
Kremlinul nu tratează serios descurajarea NATO. Au existat multiple incidente provocate de ruși, ca să numim doar recentele elicoptere din Belarus, aliatul Rusiei, ce au pătruns în Polonia.
Rusia și Belarus au încălcat, de asemenea, granițele generând migrația ca pe o armă, ca să nu mai vorbim de alte cazuri de răpire, crimă și sabotaj.
Fiecare provocare individuală poate fi respinsă ca un accident, trecută cu vederea sau întâmpinată cu un protest diplomatic fără „ecou”.
Trasarea unei linii arbitrare și răspunsul cu forța militară riscă să pară disproporționat.
Pe de altă parte, Kremlinul știe că apărarea antiaeriană a NATO nu ar doborî cu adevărat un elicopter sau avion rusesc ce a deviat pentru scurt timp de la curs, dar o dronă?.
Astfel de episoade devin mai dese și mai riscante și nasc întrebări de genul: Dacă spațiul aerian poate fi încălcat cu câțiva metri timp de câteva minute, cum rămâne cu intruziunile care merg puțin mai mult și mai departe?
Încălcările minore ale suveranității nu trebuie „normalizate”, pentru că astfel se deschide calea spre altele mai grave.
Tactica „tăierii” feliilor de salam
Răspunsul la aceste tactici de „tăiere a feliilor de salam” nu este neapărat să te lupți pentru un anumit incident.
O opțiune mai bună este să se răspundă cu aceeași „tăiere” a salamului de pe cealaltă parte.
Polonia, de exemplu, nu doar și-a întărit apărarea militară la graniță. De asemenea, a început să se refere la Kaliningrad prin numele său istoric polonez, Królewiec (alte țări ar putea urma exemplul).
Citește și: Războiul se apropie de România. „A fost noroc că dronele trase de ruși nu au căzut de partea NATO”
Acest teritoriu – un trofeu al victoriei sovietice din 1945 – este acum un ostatic”, accesibil doar cu acordul vecinilor săi NATO.
Lituania a încercat să limiteze tranzitul rutier și feroviar al mărfurilor sancționate către exclavă anul trecut, dar a fost forțată să dea înapoi.
Citește și: România construiește o fabrică de rachete Patriot SAM la Ploiești pentru operatorii europeni
„Este timpul să se înceapă felierea cârnatului rusesc în regiunea Mării Negre”, scrie CEPA.
„Tăierea salamului” nu este o tactică lipsită de riscuri. Dacă se taie felia prea groasă, se riscă o escaladare.
„Trucul este să faci suficient pentru a crea un precedent și a deruta factorii de decizie ai adversarului, dar fără a le oferi motive să riposteze periculos.”