„Indo-Pacificul se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, de la comportamentul coercitiv al Chinei la provocările Coreei de Nord. Iar în Europa, Rusia continuă să ducă războiul său brutal de agresiune împotriva Ucrainei.
Acest război nu este doar o criză europeană, ci o provocare la adresa ordinii mondiale”, a declarat Stoltenberg într-o declarație comună cu Kishida marți, adăugând că el și Kishida sunt de acord că "securitatea transatlantică și indo-pacifică este profund interconectată".
„Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, acest lucru ar trimite un mesaj că regimurile autoritare își pot atinge obiectivele prin forță brută. Acest lucru este periculos. Beijingul urmărește îndeaproape și învață lecții care pot influența deciziile sale viitoare", a declarat Stoltenberg.
Citește și: VIDEO Moscova: „Rusia, pe punctul de coliziune directă cu NATO”. Va înghiți Moldova și Europa de Est
În timpul unei vizite efectuate marți la baza aeriană japoneză Iruma, Stoltenberg a declarat că "războiul din Ucraina contează pentru noi toți și, prin urmare, suntem, de asemenea, foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Japonia îl oferă, folosind și avioanele și capacitățile de transport de marfă".
Japonia a oferit ajutor neletal Ucrainei sub formă de drone, veste antiglonț, căști de protecție, corturi și provizii medicale. Cu toate acestea, din cauza orientărilor din domeniul apărării care interzic efectiv exporturile de arme, Tokyo nu a livrat arme.
Citește și: Israelul a distrus un convoi iranian de 25 de camioane cu arme pentru milițiile pro-Assad din Siria
Stoltenberg a sosit luni la Tokyo din Coreea de Sud, unde a îndemnat Seulul să își sporească sprijinul militar pentru Ucraina.
Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol au devenit anul trecut primii lideri din țările lor care au participat la un summit NATO, alăturându-se liderilor alianței în calitate de observatori, potrivit CNN.