MOȘTENIREA LUI TRUMP Vladimir Tismăneanu: „Trump a practicat stilul paranoic în politica americană”

DE Newsweek România | Actualizat: 13.01.2021 - 13:14
Donald Trump a fost al 45-lea președinte al SUA. Foto Getty Images
Donald Trump a fost al 45-lea președinte al SUA. Foto Getty Images

Pe 20 ianuarie se încheie oficial mandatul de președinte al SUA al lui Donald Trump. Au fost patru ani controversați, în care cel de al 45-lea lider al celei mai mari puteri a lumii a fost și iubit până la fanatism și urât, uneori dincolo de argument.

SHARE

Care este moștenirea lui Donald Trump după cei patru ani la Casa Albă?

Newsweek România publică, începând de astăzi, răspunsul unor voci importante ale opiniei publice românești la această întrebare. Am discutat atât cu personalități care l-au contestat din primul moment al alegerii sale ca președinte al SUA, cât și cu cei care au susținut în cei patru ani de mandat politica și ideologia pe care a promovat-o Donald Trump.

_______________________________________

Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland, este dintre contestatarii politicianului Donald Trump. Mai jos, puteți citi comentariul său integral.

Împotriva tiraniei

Pentru mine este bizar cum i se găsesc tot felul de scuze șarlatanului instigator la insurecţie. Nu voi intra acum în analize de adâncime. Nu este momentul. Aștept să se liniştească apele.

Dar urmăresc cu maximă atenţie discuțiile de aici şi din Europa. De ani de zile citesc comentariile lui George Will. Este un gânditor conservator de la care am înţeles multe lucruri.

Tradiția conservatoare este opusul răzmeritelor populiste şi al isteriilor demagogice. Guvernările plebiscitare sunt orice, dar nu democrații liberale.

Donald Trump a practicat stilul paranoic în politica americană despre care Richard Hofstadter a scris o carte faimoasă apărută în 1964. Aş spune că l-a actualizat şi l-a exacerbat. George Will are dreptate, Trump şi aliații săi au declanșat, cu bună știință şi cu sânge rece, un atac sediţios împotriva puterii legislative, deci a fundamentelor constituţionale ale Republicii Americane.

În politică, simbolurile sunt esenţiale. Ceea ce s-a petrecut pe 6 ianuarie a fost un sacrilegiu, o acțiune în afară şi împotriva legii, un asalt împotriva puterii legislative sugerat, încurajat, patronat şi aprobat de șeful puterii executive.

În acest sens, nu este deloc exagerat să vorbim despre un puci împotriva Constituției. Organizatorul său poartă de patru ani un război cu litera şi cu spiritul legilor. De patru ani, Biroul Oval a fost transformat în focarul sediţiunii.

Acel strigăt insurecţional de pe twitter a fost semnalul şi sloganul așteptate de cei pentru care steagul Confederaţiei, cu tot ceea ce înseamnă el, inclusiv rasismul şi sclavia, este şi azi un drapel de luptă.

Era acum patru ani când un un remarcabil artist plastic originar din România afirma că pozițiile mele anti-Trump nu sunt sincere, că mă aliniez din rațiuni pecuniare şi oportuniste stângii academice hegemonice. Nu am polemizat atunci, chiar nu merită.

Oricine mă cunoaște cât de cât știe că niciodată, nicicum, nu m-a interesat câştigul material. Același artist plastic publicase câteva desene antologice în momentul condamnării dictaturii comuniste. Divergențele s-au amplificat în acești ani. Evident, prieteniile autentice n-au suferit.

Dar, este limpede, câteva teme au marcat diferențele de perspectivă şi de analiză.

Criza refugiaţilor; etnocentrismul populist, orbanismul şi guvernul PiŞ în Polonia; putinismul; dar, mai ales, aprobarea versus dezaprobarea acțiunilor tot mai problematice (mă exprim eufemistic, termenul adecvat ar fi iresponsabile) ale președintelui american.

Unele din reacțiile pe care le-am citit la linșarea lui George Floyd la Minneapolis pe 25 mai 2020 m-au deprimat. M-au durut. M-au revoltat. Aici e vorba de atrofierea capacității de empatie. Oameni care se declară conservatori şi creștini minimalizează şi bagatelizează suferinţa produsă de marginalizare şi excluziune.

Demnitatea umană este inviolabilă, spune primul articol al Constituției RFG. Președintele-ales Joe Biden a vorbit acum câteva zile despre o societate a decenței şi civilității. Eu unul mă simt aproape de moștenirile senatorului democrat Daniel Patrick Moynihan şi ale senatorului republican John McCain. Mai țineți minte cum îl privea John McCain pe Trump cu infinit şi veșnic dispreț.

Cine a urmărit pe acest subiect iritant, exasperant şi neliniştitor, știe că nu mi-am ascuns câtuşi de puţin aprehensiunile generate de ascensiunea lui Trump. L-am numit constant the lunatic mountebank (şarlatanul scrântit).

Atacul din 6 ianuarie al gloatei dezlănțuite împotriva unei clădiri care simbolizează statul de drept şi respectul pentru lege va intra în istorie drept Marșul asupra Congresului. Asemeni Marşului asupra Romei al lui Benito Mussolini. Ambele s-au născut dintr-o viscerală ostilitate pentru valorile liberale, din primordialism, etnocentrism, fanatism şi o maniacală voință de putere.

Concluzie: Părinţii Fondator, inspiraţi de Montesquieu, au crezut în separarea puterilor drept stavilă impotriva despotismului. În absența acestei separări, avem de-a face cu autocraţii, dictaturi, monarhii absolute.

Atunci când principalul reprezentant al puterii executive asmuțește iresponsabil mase violente pentru a lua cu asalt clădirea Capitoliului, sediul şi simbolul puterii legislative, este vorba de un atac împotriva Constituţiei.

Scriu aceste rânduri pe 11 ianuarie 2021. Nu ştiu care va fi deznodământul acţiunii de destituire a lui Donald J. Trump sub acuzaţia de „high crimes and midemeanor”. Dar ştiu cu precizie că pe 6 ianuarie, Donald J. Trump a acţionat împotriva Constituţiei SUA.

______________________

Vladimir Tismăneanu este profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland. Poziţiile exprimate în acest text reprezintă punctul său de vedere personal.

______________________

Citește și: Valentin Naumescu: La plecarea fanfaronului iresponsabil. Ce rămâne după Trump?

______________________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te