Moscova: Ucraineni antrenați de britanici să ucidă lideri africani proruși au plecat de la Dunăre

DE Adina Mutăr | 16.08.2023 - 19:01
Moscova: Ucrainenii antrenați de britanici să ucidă lideri africani proruși au plecat de la Dunăre (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: dredging today

Moscova: Ucraineni antrenați de britanici să ucidă lideri africani proruși au plecat de la Dunăre. Mass-media rusă de propagandă face referire la o „sursă militaro-diplomatică” care a „dezvăluit” o presupusă unitate militară ucraineană pregătită de serviciile speciale britanice.

SHARE

Moscova: Ucraineni antrenați de britanici să ucidă lideri africani proruși au plecat de la Dunăre, din portul Izmail, către Africa pentru a-și duce la îndeplinire misiunile de „sabotaj”.

Trei agenții majore din Rusia au publicat sincron informații identice cu referire la aceeași sursă anonimă. 

Moscova: Ucrainenii antrenați de britanici să ucidă lideri africani proruși au plecat de la Dunăre

Agenția de stat Tass a scris că o sursă militaro-diplomatică i-a dezvăluit că serviciul de informații britanic MI-6 a pregătit o echipă de sabotaj formată din 100 de militanți din grupurile naționaliste ucrainene pentru operațiuni pe pământ african.

„Potrivit informațiilor, confirmate de mai multe surse, serviciul special britanic MI-6 a format și pregătit pentru desfășurare pe continentul african o echipă de sabotaj și asasinat, formată din membri ai grupărilor naționaliste ucrainene și neonaziste, în încercarea de a împiedica cooperarea între Țările africane și Rusia”, scrie Tass.

Potrivit sursei citată de Tass, Guvernul de la Kiev ar fi însărcinat în iulie serviciul național de securitate al țării SSU, serviciul de informații militare GUR și Ministerul Apărării să ajute MI-6 și SAS să selecteze 100 de militanți din grupurile naționaliste ucrainene cu o vastă experiență de luptă „pe frontul de est”. 

„Instrucțiunile au fost date la o cerere din partea Londrei. Sarcina unității ucrainene, formată de serviciile speciale britanice, va fi să efectueze atacuri de sabotaj la infrastructura din Africa și să asasineze liderii africani care doresc să coopereze cu Rusia”, a spus sursa.

„Lt.-colonelul Vitali Prașciuk din GUR a fost numit comandant al trupei ucrainene de asasini”, a adăugat sursa.

BBC: O „acoperire informativă” pentru operațiunile ulterioare ale Moscovei în Africa

Apoi urmează „profilul” lui Prașciuk:

„Născut în regiunea Vinnița din Ucraina în 1980, a participat la ostilitățile din regiunea Donețk și Lugansk în 2014-2016 ca comandant al unei echipe de sabotaj și recunoaștere.

Citește și: România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, țintă pentru Rusia. Putin pornește războiul naval

În 2015, a fost înrolat în Centrul de Operațiuni Maritime 73 și a fost membru al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării ucrainean până în 2017.

A participat la operațiunile comune ale GUR și serviciile de informații din Regatul Unit în Zimbabwe.”

BBC notează că raportul actual al agențiilor de presă ruse poate indica faptul că Moscova creează o „acoperire informativă” pentru operațiunile sale ulterioare în zonă.

Citește și: Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. România, expusă atacurilor Rusiei

Situat la gura Dunării, portul Izmail din regiunea Odesa, lângă granița cu România, servește drept unul dintre principalele centre de export de produse agricole ucrainene pe malul Mării Negre.

Cel mai recent atac rusesc asupra portului Izmail, în august, a avut ca motivație că în regiune s-ar afla fabrica ucraineană de drone navale cu care au fost atacte podul Kerci și navele rusești ale Flotei Mării Negre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te