Moscova s-a speriat de ciocanul lui Rutte. Poate decide ca NATO să intre în război cu Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.10.2024 - 18:12
Moscova s-a speriat de ciocanul lui Rutte - Foto: X/front_ukrainian
Moscova s-a speriat de ciocanul lui Rutte - Foto: X/front_ukrainian

Moscova s-a speriat de ciocanul lui Rutte. Poate decide ca NATO să intre în război cu Rusia. Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, pentru a-l asigura pe Volodimir Zelenski că problema ucraineană va fi prioritatea-cheie în noul său post.

SHARE

Moscova s-a speriat de ciocanul lui Rutte. Poate decide ca NATO să intre în război cu Rusia.

Noul secretar general al NATO a efectuat prima sa vizită în străinătate la Kiev, subliniind importanța sprijinului NATO pentru Ucraina.

„A fost important pentru mine să vin în Ucraina la începutul mandatului meu, pentru a vă prezenta foarte clar pentru dumneavoastră, pentru poporul Ucrainei și pentru toți cei care îl urmăresc că NATO este alături de Ucraina. În calitate de nou secretar general al NATO, este prioritatea și privilegiul meu de a duce acest sprijin mai departe, lucrând cu dumneavoastră pentru a ne asigura că Ucraina prevalează”, a declarat Rutte la Kiev.

Moscova s-a speriat de ciocanul lui Rutte. Poate decide ca NATO să intre în război cu Rusia

Rutte a subliniat că aliații înșiși trebuie să sprijine Ucraina, trebuie să ia decizii individuale, cum ar fi permisiunea pentru Kiev de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte militare din Rusia și doborârea dronelor și rachetelor rusești ce amenință teritoriul țărilor vecine Ucrainei.

„De aceea suntem atât de angajați să sprijinim Ucraina, deoarece securitatea dumneavoastră contează pentru a noastră. Iar lupta voastră pentru libertate reflectă principiile și valorile noastre de bază”, a spus Mark Rutte, potrivit potrivit European Pravda.

La Moscova, preocupări majore pentru „ciocanul vikingilor”

În timp ce Alianța sub conducerea lui Mark Rutte pare să ridice o seamă de restricții privind ajutorul militar acordat Ucrainei, la Moscova, analiștii militari ruși sunt preocupați de „ceea ce spune ciocanul NATO”.

Potrivit acestora, ciocanul pe care și-l transmit secretarii generali NATO poate aduce războiul direct cu Occidentul.

Acesta este o copie în miniatură a ciocanului vikingilor, dat Alianței de către Islanda în 1963 și este considerat „o reflectare vizuală a dreptului Alianței de a judeca, pedepsi și exercita puterea”. 

Ciocanul este folosit la întâlniri speciale și sesiuni speciale ale NATO. De exemplu, conform foștilor participanți la astfel de sesiuni, secretarii generali ai Alianței l-au lovit când au decis intervenție militară în Iugoslavia și Libia. 

Wikileaks a publicat o scrisoare transmisă de unul dintre diplomații occidentali care spunea că „probabil, într-o zi, va bate pentru Rusiei”, ceea ce înseamnă război direct. 

Analiștii militari ruși susțin că fostul șef al NATO a dus acest ciocan la o întâlnire cu jurnaliști ruși. Recent, Stoltenberg, care părăsește postul, i-a înmânat acest ciocan „pentru cazuri speciale” noului șef al NATO, Mark Rutte, care „l-a folosit imediat”.

O confruntare între Rusia și Occident este „fără egal în istorie și se află pe un teritoriu militar și politic neexplorat”, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, întrebat dacă este probabil un asemenea scenariu.

Un ciocan s-a spart la ONU din cauza lui Hrușciov

Islanda a oferit același ciocan Organizației Națiunilor Unite în 1962. Diferea doar motto-ul gravat: „Lumea trebuie construită pe baza legilor”.

Lovitura de ciocan anunță începutul ședinței și sfârșitul acesteia, aprobarea ordinii de zi, alegerea funcționarilor, adoptarea unei rezoluții.

Citește și: Pericol de Al Treilea Război Mondial. 4 nave militare chineze și ruse, detectate în coasta SUA

Ciocănul ONU s-a spart când fostul președinte al Adunării Generale l-a izbit de câteva ori încercând să-l calmeze pe liderul sovietic Nikita Hrușciov, care se aprinsese la o dezbatere.  

În 2005, s-a aflat că ciocanul ONU a dispărut - acum este folosită o copie, originalul nu a fost găsit până în prezent.

Citește și: Avertisment dur la Gen.(r) Ben Hodges: „NATO nu este pregătită complet pentru un atac al Rusiei”

Militarii ruși, ca „răspuns” la izbirea ciocanului de către Mark Rutte, au avertizat, din nou, că Rusia are propriul său „ciocan”, care se află întotdeauna în centrul de control al Forțelor Strategice de Rachete „pentru a garanta lansarea rachetelor”.

Cu referire la un posibil atac nuclear.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te