Moldova, următoarea victimă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Rusia se poate lipi de România

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.09.2024 - 09:30
Moldova, următoarea victimă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Rusia se poate lipi de România - Foto: Profimedia images
Moldova, următoarea victimă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Rusia se poate lipi de România - Foto: Profimedia images

Moldova, următoarea victimă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că sprijinul acordat Ucrainei este esențial avertizând că, în cazul căderii Ucrainei, Moldova ar putea deveni următoarea țară vizată de Rusia.

SHARE

Moldova, următoarea victimă a lui Putin, dacă Ucraina cade. România, Germania și aliații europeni și-au reafirmat sprijinul pentru Moldova în contextul extinderii războiului Rusiei în regiune.

Moldova, următoarea victimă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Rusia se poate lipi de România

„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, încurajarea stabilizării Moldovei”, a declarat Baerbock în cadrul unei conferințe internaționale la Chișinău, adăugând că, în cazul prăbușirii Ucrainei, Moldova ar putea fi următoarea țară amenințată.

Baerbock a fost însoțită de omologii săi din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania, în cadrul Platformei de parteneriat cu Moldova, o inițiativă europeană menită să sprijine această țară în fața provocărilor economice și a dezinformării ruse.

Platforma, lansată după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, are ca obiectiv consolidarea economiei moldovenești și protejarea acesteia de influențele externe destabilizatoare.

Citește și: Panică la Moscova. Putin „vede" armament NATO trecând din România în Moldova. „Pregătiri de război”

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a avertizat că țara sa se confruntă în continuare cu provocări majore, mai ales în contextul războiului din Ucraina, care afectează grav economia țării.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat daune enorme economiei noastre”, a subliniat Sandu, cerând sprijin suplimentar din partea partenerilor internaționali.

Citește și: DELIR la Moscova: România se înarmează ca să absoarbă Moldova și să alunge Rusia din Transnistria

Aderarea Modovei la UE

În cadrul întâlnirii, s-au semnat acorduri pentru a oferi Moldovei peste 300 de milioane de euro în împrumuturi și 80 de milioane de euro în granturi, sprijinind astfel eforturile țării de a se integra în Uniunea Europeană.

Franța, Germania și Polonia au reafirmat sprijinul pentru aderarea Moldovei la UE până în 2030, promițând sprijin suplimentar pentru forțele armate ale acestei țări, potrivit Reuters.

Moldova, situată între Ucraina și România, membră a UE și NATO, a semnat în luna mai un parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care a încheiat un astfel de acord cu blocul comunitar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te