Cine se află în spatele posturilor TV care au fost suspendate în Moldova. Conexiuni cu Moscova

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.12.2022 - 10:56
Moldova suspendă licențele de emisie TV pentru posturile care fac propaganda Rusiei și dezinformează - FOTO: Profimedia

Comisia Situații Excepționale din Republica Moldova a dispus o directivă în 16 decembrie prin care se pune în executare suspendarea licențelor de emisie a mai multor posturi de televiziune controlate de propagandiști și politicieni conectați la Kremlin.

SHARE

Comisia pentru Situații Excepționale, condus de premierul Natalia Gavrilița, a suspendat, pe durata stării de urgență, licența de emisie a șase posturi de televiziune: Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova și TV6.

Aceste posturi ar fi coordonate din umbră de controversatul om de afaceri Ilan Șor, președinte al Partidului Șor, deputat în Parlamentul Moldovei, dar care este acum în Israel fugind de un mandat de arestare emis pe numele lui de autoritățile moldovene.

În această dimineață s-a zvonit că și postul România TV a fost exclus din grila de posturi retransmise prin rețele de cablu afiliate statutului MoldTelecom. Informația nu a fost confirmată până în prezent de sursele oficiale de la Chișinău și de presa din Republica Moldova.

Citește și: VIDEO 33 de ani de la Revoluția din '89. Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor

Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi care emit în limba rusă și care arată lipsa unei informări corecte, dezinformare și propagandă rusofilă în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea, potrivit news.yam.md.

Șeful SIS, Alexandru Musteața, susține că decizia CSE de suspendare a șase canale TV a fost una gândită și analizată foarte atent.

Citește și: VIDEO 26 km de autostradă/an a construit România după 1989. Avem singura capitală UE fără centură

Reacția Rusiei - „Cenzură politică”

Rusia a denunţat sâmbătă decizia luată în ajun de Republica Moldova de a suspenda licenţa de emisie a şase posturi de televiziune, măsură pe care Moscova a calificat-o drept ”cenzură politică”, potrivit Reuters.

”Considerăm că această interdicţie este un act fără precedent de cenzură politică, un abuz asupra principiului pluralismului media şi o încălcare flagrantă a dreptului la liber acces la informaţie la care conducerea politică a Republicii Moldova îşi declară periodic adeziunea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

''În lumina consecinţelor fără precedent a implementării acestei interdicţii pentru partea rusofonă a populaţiei ţării, calificăm aceasta drept o încălcare cinică a drepturilor minorităţilor naţionale'', a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te