Misterul exploziilor Nord Stream, deslușit? Pașaportul unui român, folosit la închirierea unui iaht

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.05.2023 - 18:52
Explozie Nord Stream - Foto: Profimedia Images

Ancheta continuă în cazul exploziilor conductelor Nord Stream din Marea Nordului. Anchetatorii au noi piste. Într-o investigație apare și numele unui român.

SHARE

Anchetatorii germani investighează două noi piste în legătură cu exploziile de anul trecut la gazoductele Nord Stream. Ambele duc în Ucraina, relatează cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

Misterul exploziilor Nord Stream, deslușit? Pașaportul unui român, folosit la închirierea unui iaht

În investigație apare și numele unui cetățean român, Ștefan Marcu, cu pașaportul căruia a fost închirat iahtul Andromeda, despre care se presupune că a fost folosit de cei care au aruncat în aer conductele. 

Se presupune că suspecții din spatele exploziilor Nord Stream au închiriat iahtul Andromeda printr-o agenție de turism poloneză numită Feeria Lwowa, pentru a ajunge la locurile unde a avut loc sabotajul, în Marea Nordului.

La scurt timp după exploziile de anul trecut, ancheta germană în acest caz a fost preluată de Procurorul General Federal.

În luna martie a acestui an, televiziunea ARD și săptămânalul Die Zeit au publicat pentru prima dată suspiciuni că iahtul Andromeda și echipajul său ar putea fi implicați în sabotaj. 

La începutul lunii septembrie 2022, cinci bărbați și o femeie au plecat din portul Rostock pe un iaht. Ar fi trebuit să ajungă pe insula daneză Christansø, situată în apropierea locurilor exploziilor.

Citește și: Misiune UE pentru susținerea Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride. Măsurile luate

Pe masa din cabină, anchetatorii au găsit ulterior urme de explozibili care ar fi putut fi folosiți sub apă. Iahtul ar fi fost închiriat de la o agenție de turism din Polonia, care ar fi fost fondată în 2016 de doi cetățeni ucraineni. 

Nu a fost nimic extraordinar la această companie înainte de 2020, dar în timpul pandemiei a câștigat brusc 2,8 milioane de euro. Astăzi, este deținută oficial de o femeie de 32 de ani din Kerci, pașaportul ei ucrainean fiind consemnat în documentele companiei poloneze.

De asemenea, o altă femeie ucraineană în vârstă de 55 de ani este director și acționar al companiei.

Într-o convorbire telefonică cu jurnaliştii, ea a confirmat acest fapt, dar nu a răspuns la alte întrebări care i-au fost trimise. Femeia apare ca director al mai multor companii din Polonia si Ucraina.

Cotidianul Suddeutsche Zeitung nu exclude că suma de 2,8 milioane de euro ar putea fi legată de asigurarea Andromeda. De asemenea, o altă pistă verificată de anchetatorii germani arată ar putea fi implicați cetățeni ucraineni.

Astfel, mai mulți membri ai presupusului grup de sabotaj care ar putea fi implicați în exploziile Nord Stream au folosit pașapoarte bulgare și românești false pentru a închiria iahtul Andromeda. Unul dintre aceste pașapoarte a fost eliberat unui cetățean român, Stefan Marcu, care, potrivit Suddeutsche Zeitung, ar putea fi de fapt un cetățean ucrainean de 26 de ani, probabil militar al armatei ucrainene.

O persoană cu acest nume și data nașterii chiar există, dar conform poliției germane, probabil că ea se afla în România la momentul sabotajului.

Potrivit jurnaliștilor, anchetatorii germani bănuiesc că pașaportul a fost folosit de un cetățean al Ucrainei în vârstă de 26 de ani. Numele lui este cunoscut de jurnaliști, dar nu a fost dezvăluit.

Citește și: Miliarde de oameni ar putea fi expuși la o căldură periculoasă în viitor: Cu cât crește temperatura

Persoana de interes pentru anchetatorii germani „provine dintr-un oraș de la sud-est de Kiev și se pare că este membru al forțelor armate ucrainene”, scrie „SZ”, citând fotografii de pe rețelele de socializare și o conversație cu ruda sa.

De asemenea, un alt cetățean ucrainean care ar putea fi implicat în actul de sabotaj. Este un bărbat din Odessa, cunoscut anchetatorilor, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te