Miliardarul Bankman-Fried, ruinat de piața cripto a fost arestat. Ce acuzații îi aduc Statele Unite

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2022 - 09:00
Miliardarul Bankman-Fried, ruinat de piața cripto a fost arestat. Ce acuzații îi aduc Statele Unite - FOTO: Profimedia

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a fost arestat, luni, în Bahamas la cererea procurorilor americani, cu o zi înainte de a depune mărturie în fața Congresului cu privire la falimentul brusc, luna trecută, al uneia dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Arestarea marchează o uimitoare cădere în dizgrație pentru antreprenorul în vârstă de 30 de ani, cunoscut pe scară largă după inițialele sale SBF, care a profitat de un „boom al bitcoin” și al altor active digitale pentru a deveni miliardar de mai multe ori până la dispariția rapidă a FTX.

Bursa, lansată în 2019 și cu sediul în Bahamas, a cerut falimentul pe 11 noiembrie, după ce s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, în timp ce traderii s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore.

De atunci s-a aflat că Bankman-Fried a folosit în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a-și susține afacerea de tranzacționare.

Bankman-Fried a fost arestat

Arestarea a avut loc în momentul în care Bankman-Fried se pregătea să se ia de foștii săi avocați de la Sullivan and Cromwell, de noul director executiv al FTX, John Ray, și de operatorul de schimb rival Binance, în cadrul unei audieri în Congres.

În mărturia, a cărei copie a fost văzută de Reuters, Bankman-Fried a plănuit să spună că a fost presat de avocații de la Sullivan and Cromwell să îl numească pe Ray în funcția de director general în urma exodului brusc al fondurilor clienților. Și în câteva minute s-a răzgândit, în urma unei oferte de miliarde de dolari de finanțare nouă, i s-a spus că este prea târziu.

Bankman-Fried nu va putea acum să depună mărturie, potrivit congresmanului Maxine Waters, care a declarat într-o declarație că a fost surprinsă să audă de arestarea sa. Mărturia lui Ray va continua.

Bankman-Fried a fost arestat la scurt timp după ora 18:00, luni, în complexul său de apartamente, o comunitate închisă de lux numită Albany, și va apărea marți în fața unui tribunal de magistrați, a declarat poliția din Bahamas. Biroul procurorului general din Bahamas a declarat că se așteaptă ca acesta să fie extrădat în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului american din Manhattan a confirmat că Bankman-Fried a fost arestat în Bahamas, dar a refuzat să comenteze acuzațiile.

Ce acuzații îi aduc procurorii americani?

Procurorii americani au declarat că au un rechizitoriu sigilat împotriva lui Bankman-Fried și că acuzațiile vor fi dezvăluite marți.

The New York Times a relatat că acesta se confruntă cu acuzații de fraudă și spălare de bani. Comisia americană pentru valori mobiliare și burse a autorizat separat acuzațiile legate de încălcarea de către Bankman-Fried a legilor privind valorile mobiliare, a declarat luni autoritatea de reglementare.

Bankman-Fried și avocatul său, Mark Cohen, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, la fel ca Sullivan and Cromwell, FTX, Ray și Binance.

Cum se apără Bankman-Fried?

Bankman-Fried a declarat că nu crede că are vreo răspundere penală. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat pe 30 noiembrie în cadrul Dealbook Summit al New York Times.

Dispariția FTX a trimis unde de șoc într-o industrie a criptomonedelor deja zdruncinată, care a cunoscut o serie de prăbușiri în acest an, care au doborât alți jucători cheie, inclusiv Voyager Digital și Celsius Network.

S-ar putea să apară și mai multe probleme la orizont pentru această industrie.

Reuters a relatat luni că unii procurori ai Departamentului de Justiție consideră că au adunat suficiente dovezi în ancheta lor de lungă durată asupra Binance pentru a acuza cea mai mare bursă de criptomonede din lume și pe unii directori de top.

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat pentru Reuters pentru acest articol: "Nu avem nicio perspectivă asupra funcționării interne a Departamentului de Justiție al SUA și nici nu ar fi potrivit pentru noi să comentăm dacă am avea".

Bitcoin a rămas stabil la 17.150 de dolari. Acesta a scăzut cu peste 60% în acest an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te