Mii de „vacciniști” au protestat în Germania împotriva conspiraționiștilor COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.01.2022 - 14:48
Mii de „vacciniști” au protestat în Germania împotriva conspiraționiștilor COVID. / Foto: berliner-zeitung.de

Mii de persoane din toată Germania s-au adunat la finalul săptămânii pentru a protesta împotriva celor care neagă pandemia de COVID-19, transmite agenția de presă dpa.

SHARE

La Hamburg, peste 1.000 de persoane au participat la o demonstraţie împotriva celor care susţin teoriile conspiraţiei, desfăşurată sub bannerul "solidaritate şi iluminism în loc de ideologii ale conspiraţiei". Mitingul a fost planificat iniţial ca o contra-demonstraţie la un protest al activiştilor anti-vaccinare la care erau aşteptaţi să participe până la 15.000 de persoane.

Citește și: FOTO Un clujean de 28 de ani a intrat cu mașina într-o casă. S-a dezbrăcat și a dansat în stradă

Evenimentul anti-vaccinare a fost interzis joi de poliţie, care a invocat pericolul de infectare pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte la nivel naţional, dar mii de persoane care se opun măsurilor de combatere a COVID-19 s-au adunat totuşi în faţa muzeului Hamburger Kunsthalle. Poliţia a estimat o participare de aproximativ 3.000 de participanţi. Cei mai mulţi dintre ei nu purtau mască şi au izbucnit încăierări.

O instanţă administrativă a respins un recurs al organizatorilor care cerea anularea interdicţiei.

La Freiburg, în landul Baden-Wuerttemberg, aproximativ 2.500 de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva ideologiilor conspiraţioniste şi a minimalizării importanţei pandemiei de coronavirus, potrivit poliţiei.

De asemenea, aproximativ 6.000 de persoane care se opun măsurilor de limitare a răspândirii virusului au demonstrat în acest oraş.

Citește și: VIDEO O tânără de 21 de ani trăiește ca un câine: e plimbată în lesă și latră

Şeful Biroului federal pentru protecţia Constituţiei, Thomas Haldenwang, a declarat pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că astfel de persoane nu mai pot fi clasificate în mod clar drept extremişti de dreapta sau de stânga. Ei nu sunt uniţi de nicio categorie ideologică, ci de dispreţul faţă de statul constituţional democratic şi de reprezentanţii săi.

"Ei resping în mod fundamental sistemul statului nostru democratic", a spus Haldenwang.

Potrivit acestuia, peisajul este extrem de eterogen. Extremiştii nu au nevoie de un subiect anume, iar pandemia este doar cârligul."Poate fi vorba de coronavirus, politica privind refugiaţii sau dezastrele (provocate) de inundaţii. O parte din aceiaşi oameni au încercat să dea impresia că statul eşuează şi nu face nimic", a explicat Haldenwang. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.