Mii de romi din România au fost prinși la frontiera dintre Mexic și SUA

DE Edi Neagu | Actualizat: 27.05.2021 - 09:27
Mii de rromi din România au trecut ilegal din Mexic în SUA. Foto: Fair.com/Facebook

Rromii încercau să intre în Statele Unite ilegal pentru a cere azil politic. Ei le spun oamenilor legii americani că sunt persecutați în România.

SHARE

Sute de români de etnie romă au trecut ilegal granița dintre Mexic și SUA în ultimele săptămâni, în căutare de azil, punând în evidență cât de mari sunt distanțele pe care le parcurg unii dintre migranții care contribuie la creșterea numărului de arestări la frontieră - cel mai mare din ultimii 20 de ani, scrie Reuters, citat de Digi24.

Românii merg ca turiști în Mexic, unde nu au nevoie de viză, iar acolo sunt preluați de rețelele de traficanți, care îi duc la granița cu SUA. În ultimele opt luni a fost înregistrat un nou record: peste 2.200 de migranți ilegali din țara noastră au fost prinși după ce au traversat fluviul Rio Grande.

CITEȘTE ȘI: Șeful DNA promite o soluție „cât de curând” în dosarul TelDrum. Dragnea, cercetat pentru corupție

Printre sutele de migranți din America Centrală, care traversează zilnic cu pluta fluviul Rio Grande din Mexic în Texas, în sudul Statelor Unite, sunt câteva zeci care ies în evidență. Sunt mai înalți, poartă cămăși, pantofi eleganți și treninguri, în timp ce restul migranților sunt îmbrăcați în blugi și tricouri.

Polițiștii au încercat să vorbească în spaniolă cu rromi, crezând că sunt migranți din America Centrală

CITEȘTE ȘI: Lukașenko dispare doar dacă apropiații pătați de sânge îl trădează, așa cum au făcut cu Ceaușescu

Polițiștii americani de frontieră care i-au prins imediat după ce au traversat fluviul au încercat să vorbească cu ei în spaniolă. După o pauză, câțiva dintre migranți au explicat într-o engleză stricată că sunt români, relatează un fotoreporter Reuters.

Sute de români de etnie romă au traversat în ultimele săptămâni granița Mexic - SUA, în Texas, în căutare de azil. Reporterii agenției Reuters au văzut cu ochii lor, în repetate rânduri în luna mai, cum grupuri mari formate din astfel de migranți traversează Rio Grande cu pluta. Cei cu care au stat de vorbă jurnaliștii spun că au fugit din România din cauza rasismului și vor să obțină azil în Statele Unite.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.