METEO Uraganul Milton a atins categoria 5, cea mai puternică, cu rafale de vânt ce depășesc 250 km/h

DE Elena Petrescu | Actualizat: 07.10.2024 - 20:42
METEO Uraganul Milton a atins categoria 5, cea mai puternică, cu rafale de vânt ce depășesc 250 km/h - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
METEO Uraganul Milton a atins categoria 5, cea mai puternică, cu rafale de vânt ce depășesc 250 km/h - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

METEO Uraganul Milton a atins categoria 5, cea mai puternică, cu rafale de vânt ce depășesc 250 km/h

SHARE

Uraganul Milton, considerat "extrem de periculos", a fost inclus în categoria 5, nivelul maxim pe scara Saffir-Simpton, şi urmează să treacă luni pe lângă Peninsula Yucatan din Mexic, înainte să atingă uscatul cel mai târziu miercuri în statul american Florida, deja afectat de trecerea distrugătoare a uraganului Helene la sfârşitul lunii septembrie, informează AFP.

METEO Uraganul Milton a atins categoria 5, cea mai puternică, cu rafale de vânt ce depășesc 250 km/h

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite a anunţat luni că Milton a fost inclus în categoria uraganelor de categoria 5 - nivelul maxim pe o scală cu cinci niveluri. "S-a intensificat rapid", trecând în doar câteva ore de la categoria 3 la nivelul maxim al acestei scări.

Citește și: VIDEO Un bărbat și câinele său, salvați spectaculos din ocean. Barca le-a fost avariată de uragan

Potrivit NHC, uraganul Milton este însoţit de vânturi care pot atinge viteza de 250 km/h.

El va aduce rafale violente în Yucatan luni şi marţi şi va atinge apoi regiunile costiere ale statului american Florida "începând de marţi seară sau miercuri" în zona Golfului Mexic.

Acest nou uragan stârneşte multe îngrijorări în Florida şi în celelalte regiuni din sud-estul Statelor Unite, la mai puţin de două săptămâni după trecerea devastatorului uragan Helene.

"Dacă aveţi mijloacele necesare pentru a face acest lucru (...), porniţi la drum chiar astăzi", au îndemnat luni într-o conferinţă de presă autorităţile din Florida, adresându-se în special populaţiei din regiunea oraşului Tampa (circa 3 milioane de locuitori).

La rândul său, guvernatorul republican din Florida, Ron DeSantis, a precizat că Milton va rămâne un uragan pe durata întregii perioade în care va traversa acest stat american de la vest spre est.

Duminică, el a extins starea de urgenţă pe care o decretase în ziua precedentă la 51 de comitate dintre cele 67 care există în acest stat, al treilea ca populaţie din Statele Unite.

Prin încălzirea apelor mărilor şi oceanelor, schimbările climatice fac să devină mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi sporesc riscul de uragane mai puternice, potrivit majorităţii oamenilor de ştiinţă.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a prevenit la sfârşitul lunii mai că sezonul uraganelor, care durează de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, se anunţă a fi unul extraordinar în acest an, cu posibilitatea de a conţine între patru şi şapte uragane ce vor fi cel puţin de categoria 3.

Echipele de intervenţie în stare de alertă.

Citește și: METEO După zile cu 20 de grade, vremea se schimbă la mijloc de octombrie. Când și unde vor fi ploi

În sud-estul ţării, echipele de intervenţie sunt în stare de alertă pentru a veni în ajutorul numeroaselor persoane deja afectate de uraganul Helene, cel mai mortal care a lovit Statele Unite după uraganul Katrina din 2005.

Helene a ucis cel puţin 230 de oameni în şase state din sud-estul ţării - dintre care cel puţin 15 în Florida - şi a provocat inundaţii distrugătoare.

"Trebuie să strângem cât mai multe dintre resturile" cauzate de Helene, pentru că ele creează "un risc pentru siguranţă şi vor spori pagubele pe care Milton ar putea să le provoace", a declarat guvernatorul Ron DeSantins.

Preşedintele Joe Biden i-a îndemnat duminică "pe toţi locuitorii din Florida să îi asculte pe oficialii locali şi să se pregătească în consecinţă".

Reiterându-şi angajamentul de a sprijini "atât timp cât va fi nevoie" regiunile sinistrate din sud-estul ţării, liderul de la Casa Albă a anunţat totodată, printr-un comunicat de presă, desfăşurarea a 500 de soldaţi suplimentari în Carolina de Nord, statul cel mai afectat de uraganul Helene, cu 120 de morţi.

În total, 1.500 de soldaţi au fost mobilizaţi şi se adaugă miilor de membri ai echipelor de salvare şi ai Gărzii Naţionale, o forţă de rezervă din Statele Unite, care au fost trimişi în zonele afectate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te