Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.07.2023 - 20:17
Mercenaii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO, care începe duminică la Vilnius, în Lituania.

SHARE

Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO de la Vilnius, acesta putând fi un „scenariu” pentru care președintele rus i-ar fi dat înapoi șefului rebel Prigojin banii și armele confiscate de FSB.

„După ce mercenarii Wagner se vor muta în Belarus, ar putea fi 8.000 de luptători. Un al doilea conflict proxy este foarte posibil, de data aceasta între Polonia și Belarus, cu o revărsare pe teritoriul polonez”, a declarat Mikola Volkivski, fost consilier al președintelui Comitetului Parlamentului ucrainean.

Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO

Îngrijorările poloneze cu privire la o potențială agresiune au stat la baza deciziei de a desfășura personal suplimentar de poliție la granița cu Belarus.

Ministrul de Interne Mariusz Kaminski a confirmat suplimentarea, menită să intensifice securitatea la graniță.

Potrivit Euronews, mai multe țări, printre care Letonia, care împarte granița cu Rusia și Belarus, au luat contact cu NATO, cerând ajutor pentru securizarea granițelor.

„De aceea politicienii polonezi vorbesc acum despre posibile amenințări și despre necesitatea de a consolida granița Poloniei, în special cea care se învecinează cu Belarus. Înainte de asta, gardul de pe partea poloneză fusese deja ridicat”, a declarat Volkivski.

Granița comună dintre Polonia și Belarus are o lungime de 398,6 kilometri.

„După părerea mea, Occidentul nu se aștepta la eficiența și viteza cu care cele două părți au ajuns la un consens pașnic”.

Decât dacă Prigojin are o misiune foarte importantă pentru mercenarii săi, în slujba Kremlinului, motiv pentru care ar fi fost „grațiat” momentan.

Țările vecine cu Belarus, cu ochii pe mișcările mercenarilor Wagner

Următorul summit al NATO este găzduit în capitala Lituaniei, Vilnius - la doar 30 km de granița cu Belarus - ceea ce îngrijorează unii lideri mondiali.

„Suntem foarte atenți la tot ce se întâmplă în Belarus cu șeful Wagner, Prigojin, acolo și un număr necunoscut de luptători foarte antrenați și pricepuți, care se presupune că i se vor alătura”, a declarat prim-ministrul leton Arturs Krisjanis Kariņs.

„Acest lucru poate reprezenta o amenințare. Probabil că amenințarea nu ar fi o amenințare militară frontală, ci amenințarea unei tentative de infiltrare în Europa în scopuri necunoscute. Deci, asta înseamnă că trebuie să ne sporim gradul de securizare a frontierei și să ne asigurăm că putem controla asta.”

Citește și: VIDEO SUA dau Ucrainei bombe cu dispersie. Rușii le-au folosit pe scară largă, ucigând civili

Principalul expert în arme biologice din Marea Britanie, Hamish de Bretton-Gordon, a avertizat că Occidentul trebuie să clarifice Kremlinului că, dacă are loc vreo explozie proiectată în interiorul centralei nucleare Zaporojie - cea mai mare idin Europa - „greutatea totală a NATO va veni peste Rusia”.

Bretton-Gordon, care a consiliat guvernul în urma atacurilor cu Noviciok de la Salisbury, a spus că este „destul de probabil” ca forțele ruse să aibă în vedere un „accident” la centrală.

Citește și: VIDEO Lupte dramatice pe frontul de est. Ucrainenii recâștigă teritoriile ocupate de ruși în Bahmut

O explozie la fața locului, a spus el, ar avea consecințe groaznice pentru Europa în condițiile meteorologice actuale, deoarece radiațiile s-ar răspândi spre Polonia, Germania și chiar dincolo.

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a ținut joi o conferință extraordinară prin care a ținut să precizeze că Prigojin nu este în Belarus și nici trupele sale.

Un oficial de la Pentagon, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta despre informații clasificate, a spus că liderul Wagner a fost în Rusia pentru o mare parte a timpului de la revoltă, dar nu e sigur, deoarece Prigojin „pare că folosește dubluri pentru a-și ascunde mișcările”.

„Întrebarea principală despre unde va fi desfășurat Wagner și ce va face nu depinde de mine; depinde de conducerea Rusiei”, a spus președintele Aleksandr Lukașenko. 

El a precizat că a vorbit cu Prigojin miercuri și că mercenarii Wagner „vor  continua să-și îndeplinească îndatoririle față de Rusia atâta timp cât vor putea”, dar nu a detaliat.

Guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexandru Beglov, a spus că a fost imposibil să sechestreze proprietățile lui Prigojin, de aceea i s-au returnat.

Cazul de trădare împotriva liderului Wagner a fost abandonat, iar mercenarilor li s-au oferit trei opțiuni: să-l urmeze pe Prigojin, să părăsească serviciul sau să semneze un contract cu Ministerul Apărării.

Compania a anunțat că suspendă activitatea centrelor regionale de recrutare pentru o lună în legătură cu mutarea în Belarus și „neparticiparea temporară” la ostilitățile din Ucraina.

Experții militari avertizează că soldații experimentați din Wagner își pot folosi relocarea pentru a lansa un val de teroare în toată Europa, la ordinul Kremlinului, potrivit Express.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te