Marea Britanie testează arma cu laser. Distruge orice țintă aeriană în 5 secunde. Un foc costă 13$

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.08.2024 - 12:30
Marea Britanie testează arma cu laser. Distruge orice țintă aeriană în 5 secunde. Un foc costă 13 $ - Foto: Profimedia images - Caracrter ilustrativ

Marea Britanie testează arma cu laser. Odată cu evoluția tehnologiei și armele de foc au căpătat noi caracteristici ce până acum erau regăsite doar in filme. Regatul Unit a testat cu succes arma cu laser DragonFire, ce poate distruge ținte aeriene foarte ieftin și rapid.

SHARE

Testul cu arma laser este considerat o etapă importantă în vederea implementării sistemului, posibil în termen de cinci ani.

Marea Britanie testează arma cu laser

Eforturile de a pune rapid în practică astfel de arme sunt parțial determinate de conflictele din Ucraina și din apropierea Mării Roșii, unde rachete scumpe de apărare aeriană sunt folosite împotriva dronelor ieftine, dar eficiente.

Costul de operare a laserului este, de obicei, mai mic de 10 lire sterline (13 dolari americani) pe lovitură, a precizat ministerul.

DragonFire este un program de demonstrație tehnologică în valoare de 30 de milioane de lire sterline, dezvăluit de Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării din cadrul ministerului în 2017.

Citește și: VIDEO Germania trimite Ucrainei sistemul Skynex. Detectează, urmărește și distruge țintele autonom

Echipa din industrie - condusă de producătorul de rachete MBDA, cu partenerii Leonardo UK și QinetiQ - este elementul cheie într-o investiție comună de 100 de milioane de lire sterline cu ministerul pentru dezvoltarea de arme cu energie dirijată în cadrul mai multor programe, inclusiv arme cu energie directă de radiofrecvență.

DragonFire urmărește și doboară ținte aeriene cu mare precizie

Ministerul Apărării a declarat că rezultatele testelor DragonFire reprezintă un pas important pentru aducerea în serviciu a tehnologiei laser. Cea mai recentă etapă importantă urmează unei serii de teste anunțate de minister la sfârșitul anului trecut, inclusiv prima tragere statică cu laser de mare putere a unei capacități fabricate în Marea Britanie, precum și demonstrarea capacității sistemului DragonFire de a urmări cu mare precizie ținte aeriene și maritime în mișcare.

DragonFire este un program de demonstrație tehnologică în valoare de 30 de milioane de lire sterline, dezvăluit în 2017.

Citește și: VIDEO Cum arată dronă marină ucraineană "Sea Baby", dotată cu rachete termobarice ghidate cu laser

Shimon Fhina, care conduce programele strategice ale ministerului, a declarat că testele recente au demonstrat că tehnologia poate urmări și angaja ținte de înaltă ținută la distanță. Guvernul caută să "accelereze următoarea fază a programului", a explicat el.

Un purtător de cuvânt al Laboratorului de Știință și Tehnologie a Apărării a declarat că "momentul oricărei desfășurări în serviciul britanic depinde de o serie de factori, dar ar putea fi în următorii 5 până la 10 ani".

Ministerul Apărării își anunțase deja intenția de a progresa cu armele cu energie dirijată într-o așa-numită fază de tranziție. Aceasta este menită să pregătească armata pentru o eventuală punere în teren a armelor cu energie dirijată prin comunicarea măsurilor de siguranță, implementarea instruirii, crearea conceptelor operaționale și a doctrinei și așa mai departe, a explicat purtătorul de cuvânt.

Doug Barrie, analist de război aerian la think tank-ul International Institute for Strategic Studies din Londra, a declarat că progresele înregistrate de Marea Britanie în ceea ce privește tehnologia laser merg bine.

"Există o mulțime de lucrări în țări precum SUA, Rusia și China - majoritatea clasificate. Dar Marea Britanie are o istorie îndelungată în domeniul laserului și al radiofrecvenței și, deși nu putem decât să visăm la nivelurile de finanțare pe care le obțin țări precum SUA, noi [am reușit să stoarcem] destul de mult din finanțarea noastră. Problema este tranziția tehnologiei către piață", a spus el.

Armata britanică și Marina Regală, interesate de utilizarea tehnologiei pentru apărarea aeriană

Naval News a raportat anul trecut că Ministerul Apărării analizează posibilitatea de a moderniza o armă laser cu energie dirijată din clasa de 150 de kilowați pentru noile fregate Type 26 începând cu începutul anilor 2030.

Ministerul a refuzat să ofere publicației Defensenews detalii tehnice despre DragonFire, inclusiv raza de acțiune și nivelurile de putere. Rapoartele din mass-media au estimat anterior că nivelul de putere este de aproximativ 50 de kilowați.

"Raza de acțiune a DragonFire este clasificată, dar este o armă în linie de vizibilitate și se poate angaja cu orice țintă vizibilă", a declarat ministerul.

Cel mai recent test a avut loc într-un poligon de testare din Hebrides, Scoția. DragonFire a doborât o dronă, potrivit Laboratorului de Știință și Tehnologie a Apărării, dar nu au fost disponibile alte detalii despre țintă, inclusiv distanța, altitudinea și viteza acesteia.

"Acest tip de armament de ultimă generație are potențialul de a revoluționa spațiul de luptă prin reducerea dependenței de muniția scumpă, reducând în același timp riscul de daune colaterale", a declarat secretarul apărării, Grant Shapps, în comunicatul de presă al ministerului. "Investițiile cu partenerii din industrie în tehnologii avansate precum DragonFire sunt cruciale într-o lume extrem de disputată".

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te