Mandatul de arestare al lui Renato Usatîi, anulat / Maia Sandu: Decizia ridică semne de întrebare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.06.2019 - 13:22

Mandatul de arestare al controversatului Renato Usatîi a fost anulat de autoritățile de la Chișinău duminică seara, la scurt timp după revenirea acestuia în Republica Moldova.

SHARE

Premierul Maia Sandu spune că decizia de anulare a mandatului ridică mari semne de întrebare, iar justiția e obligată să-și facă bine treaba. Ea adaugă însă că nu poate da „indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o va face niciodată”. 

”Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare.

Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic.

În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii. Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție - în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, a scris Maia Sandu, pe Facebook. 

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a întors în R. Moldova, fiind reținut de ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), imediat ce a ajuns la punctul vamal Sculeni transmite Unimedia. După ce a fost dus la Procuratura PCCOCS, mandatul de arestare pentru 30 de zile i-a fost anulat, iar Usatîi a fost eliberat. 

Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a revenit duminică, 16 iunie, în Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova, fiind dat în urmărire naţională într-un dosar penal.

El fusese dat în urmărire de autoritățile de la Chișinău, în octombrie 2016, fiind bănuit că l-ar fi deposedat pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, de pachetul majoritar, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău. 

Usatîi susţine însă că Gorbunţov ar fi cel care ar fi dorit să-l asasineze. Ulterior, Usatîi a fost dat în urmărire internațională.

La începutul lunii ianuarie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, membrii Partidului Nostru au declarat că procurorii au deschis un nou dosar penal fiind învinuit de organizarea unei scheme frauduloase de introducerea unei sume impunătoare de bani în Republica Moldova din Federația Rusă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te