„Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler pentru „Tiroler Tageszeitung”.
El i-a transmis ministrului de Interne că partidul său nu îi susține poziția. „Dimpotrivă, trebuie spus și că, dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și controale acolo”, a recunoscut el.
Critica deschisă a lui Karner la adresa Spațiului Schengen, care este în principiu liber de controale la frontieră, au făcut furori având în vedere presiunea migratorie ridicată asupra Austriei și amenințarea sa cu un veto împotriva aderării la Schengen a României, Bulgariei și Croației.
Amenințarea împotriva Croației a fost ulterior pusă în perspectivă de cancelarul Nehammer: „Vom sprijini calea Croației către spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și ale României”, a declarat Nehammer miercuri la Zagreb.
Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre asta, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul ÖVP. România susține că doar câțiva migranți se îndreaptă spre Austria prin țară.
Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și a patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Opoziția Vienei
România, Bulgaria și Ungaria lasă migranții ilegali să le treacă granițele, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer (ÖVP), după ce ministrul său de Interne s-a opus extinderii Spațiului Schengen.
Citește și: Erdogan a pornit război în Siria și ține departe SUA și Rusia de planurile sale. Kurzii: Va fi măcel
Nehammer a făcut această declarație cu o zi înainte de o vizită la Zagreb, prilej pentru a lăuda Croația pentru modul în care-și gestionează frontierele.
„Nu simțim aproape nicio presiune asupra migrației din Croația către nord. Deoarece Croația îndeplinește protecția frontierei într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă acolo. Țările sunt votate individual. Avem 100.000 de oameni care au trecut granița neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să avem grijă de el", a spus Nehammer.
Citește și: Erdogan a pornit război în Siria și ține departe SUA și Rusia de planurile sale. Kurzii: Va fi măcel
Ministrul austriac a declarat că Austria nu va fi de acord cu extinderea spațiului Schengen. „Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a explicat, vineri, ministrul austriac de interne.