Luna marțiană Deimos, fotografiată de o sondă spațială a Emiratelor Arabe Unite, de la mică distanță

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.04.2023 - 22:02
Luna Deimos - Foto: Nasa
Luna Deimos - Foto: Nasa

În februarie 2021, Emiratele Arabe Unite au reuşit să plaseze sonda Hope pe o orbită în jurul planetei Marte, devenind prima ţară arabă care a realizat o astfel de performanţă ştiinţifică.

SHARE

Sonda marţiană lansată în spaţiu de Emiratele Arabe Unite, care orbitează de doi ani "Planeta Roşie", a observat mica sa lună Deimos cu o precizie de neegalat până acum şi a adus noi informaţii despre originile acestui satelit misterios al lui Marte.

Luna marțiană Deimos, fotografiată de o sondă spațială a Emiratelor Arabe Unite, de la mică distanță

Sonda "Al-Amal" ("Hope" în engleză), prima misiune arabă interplanetară, a zburat la mai puţin de 110 kilometri distanţă de Deimos, un corp teluric neregulat cu diametrul de doar 12 kilometri şi având forma unui bob de fasole, care, alături de însoţitorul său mai mare, Phobos, este una dintre cele două luni ale planetei Marte.

A fost pentru prima dată după misiunea Viking din 1977 când un vehicul spaţial a survolat la o distanţă atât de mică acel satelit natural arareori cercetat de oamenii de ştiinţă, au subliniat luni coordonatorii "Emirates Mars Mission" (EMM) la o adunare a Uniunii europene pentru geoştiinţe, care se desfăşoară la Viena.

Citește și: Ciorba rădăuțeană, în topul celor mai bune supe din lume. A fost inventată la insistențele unui soț

În timpul survolărilor pe deasupra lui Deimos, începute în ianuarie, sonda Hope a putut să realizeze observaţii cu o precizie fără egal, mai ales graţie camerei sale EXI ce furnizează imagini în culori, în mai multe rezoluţii şi în mai multe lungimi de undă.

Aceste date au dezvăluit "faţa ascunsă" a micii luni ce orbitează la circa 23.000 de kilometri planeta Marte şi a cărei compoziţie nu a fost încă studiată.

"Nu suntem siguri de originile lui Phobos şi Deimos", a explicat Hessa Al Matroushi, coordonatoarea ştiinţifică a EMM, într-un comunicat.

"O teorie mai veche afirmă că ar fi vorba despre asteroizi" proveniţi din centura de asteroizi a Sistemului Solar şi care ar fi fost "capturaţi" apoi pe orbita "Planetei Roşii", a adăugat ea.

Însă observaţiile făcute din apropiere de sonda Hope par să indice mai degrabă o origine planetară. La fel ca însoţitorul său Phobos, Deimos deţine într-adevăr "proprietăţi infraroşii mai apropiate de rocile bazaltice de pe Marte decât de cele ale meteoriţilor căzuţi lângă Lacul Tagish din Canada", "adeseori utilizate ca analogie pentru a-i studia pe Phobos şi Deimos", a declarat Christopher Edwards, un om de ştiinţă care se ocupă de instrumentul EMIRS de la bordul sondei arabe.

Prim-ministrul din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a distribuit pe Twitter o imagine cu Deimos. Sonda, a scris el, arat că micuţa lună a făcut parte din Marte, de care "s-a separat în urmă cu câteva milioane de ani".

Citește și: Aurora Boreală, vizibilă și în România: În ce zonă s-a văzut și care sunt condițiile în care apare

Sonda Hope va continua să survoleze luna Deimos pe întreaga durată a anului 2023 pentru a strânge mai multe date, a precizat Agenţia spaţială a Emiratelor Arabe Unite, care a decis să prelungească misiunea marţiană cu un an suplimentar.

Emiratele Arabe Unite, o ţară bogată din regiunea Golfului Persic, doreşte, de asemenea, să trimită un rover fără echipaj uman pe Lună până în 2024.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te