Locuitorii din Nionoksa, evacuați. Urmează un nou test al rachetei nucleare? Ce spun Trump și Putin

DE Adina Mutăr | 13.08.2019 - 21:55

Autoritățile rusești au recomandat locuitorilor din Nionoksa, regiunea Arkhangelsk, să-și părăsească satul în timp ce anumite lucrări se vor desfășura în apropiere, în urma accidentului din timpul testării unei rachete nucleare, a anunțat agenția de știri Interfax.

SHARE

„Am primit o notificare despre niște activități planificate ale autorităților militare. În această privință, locuitorii din Nionoksa au fost solicitați să părăsească teritoriul satului începând cu 14 august”, au declarat autoritățile locale.

Deși se solicită informații detaliate despre tipul accidentului și impactul asupra sănătății oamenilor, după vechiul obicei, cei ce cunosc detaliile le învăluiesc în mister.

Într-adevăr, militarii au planificat activități care ar fi necesitat evacuarea rezidenților din Nionoksa, localitatea de lângă platforma marina unde a avut loc explozia, dar apoi le-au anulat, a informat agenția de știri a statului, Tass.

Însă, pentru locuitorii din Nionoksa nu este clar dacă evacuarea mai este valabilă sau nu. În plus, medicii care au tratat victimele accidentului petrecut la 8 august, au fost trimiși la Moscova pentru examinare medicală. Aceștia ar fi fost puși să semneze un acord prin care promit să nu divulge informații despre incident, informează TASS.

Norvegia și Finlanda au intensificat monitorizarea radiațiilor după incident, dar nu au detectat nimic anormal în aceste țări, apropiate de locul testării.

În legătură cu activitățile militare ce urmau să aibă loc miercuri, cu evacuarea totală a satului Nionoksa, experții spun că este posibil să se încerce un nou test.

Conform ipotezei unor specialiști americani, accidentul s-ar fi produs la lansare, nu la motorul rachetei, și este posibil să se încerce o nouă lansare.

Alți specialiști americani, care au dorit să-și păstreze anonimatul, susțin că „programul rusesc al armelor nucleare a fost mult dat înapoi de acest incident”, informează Reuters.

Președintele american, Donald Trump, a postat pe Twitter că SUA „învață mult din explozia de rachete eșuate din Rusia” și a adăugat că „avem o tehnologie similară, deși mai avansată”, fără a da mai multe detalii.

Rusia a replicat imediat că este cu mult înaintea SUA în dezvoltarea de noi rachete cu energie nucleară, în ciuda unui test eșuat.

„Președintele Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că evoluțiile rusești în acest domeniu depășesc nivelul atins de alte țări și sunt destul de unice”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, marți, la o conferință de presă.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -