Membrii Consiliului Național de Securitate și Apărare au discutat vara trecută despre fortificații și alte măsuri de combatere a mobilității, dar nu au existat schimbări semnificative sau inițiative instituționale.
Lituania ia în calcul construirea unor bariere antitanc la granița cu Belarus, așa cum face Polonia
Acum, după escaladarea conflictului din Ucraina, șeful comisiei de apărare din Lituania promite să ridice această problemă la o reuniune a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare și să analizeze dacă țara sa ar trebui să adopte o lege specială care să stabilească măsuri de contramobilitate.
"Am venit cu ideea de a face același lucru - de a construi o fortificație sau de a aplica alte măsuri de combatere a mobilității la granița Lituaniei cu regiunea Kaliningrad și Belarus - la o reuniune a Comitetului pentru Securitate Națională din vara anului trecut.
Citește și: A fost redeschisă ancheta asupra prezidențialelor 2009. Generali acuzați că l-au ajutat pe Băsescu
Acest lucru este, de asemenea, inclus în acordul partidelor politice privind consolidarea protecției regiunii. Din păcate, la acea vreme nu am primit prea mult sprijin instituțional.
Cu toate acestea, mai târziu, când am vizitat Ucraina, am fost convinși de eficiența unor astfel de măsuri, iar acum, observând acțiunile polonezilor, trebuie să revenim la această problemă", a declarat Kasčiūnas.
Lituania își fortifică granițele
El a subliniat că "protecția frontierei de stat trebuie privită în mod cuprinzător". Potrivit acestuia, pentru a preveni și a distruge echipamentele militare grele, frontiera trebuie protejată nu doar printr-o barieră fizică și sisteme de supraveghere video.
Citește și: Stocurile de rezerviști ale Rusiei pentru prima linie, limitate. Urmează tinerii neexeperimentați
Politicianul a menționat că, în caz de agresiune militară și invazie, este foarte important ca inamicul să fie mobil și să mențină un ritm ridicat al ostilităților. Scopul măsurilor de contramobilitate și al fortificațiilor este de a opri mobilitatea forțelor de ocupație, "pentru a le forța să cheltuiască timp suplimentar sau resurse materiale pentru lichidarea lor".
"În consecință, acest lucru oferă timp suplimentar forțelor interne și aliate pentru a reacționa și a încerca să neutralizeze inamicul. Inamicul trebuie să se confrunte cu dificultăți chiar înainte de a trece frontiera de stat", a explicat Kasčiūnas.
Șeful comisiei susține că în luna martie comisia va analiza problema stabilirii de fortificații la granița cu Lituania. Kasčiūnas nu exclude faptul că parlamentul ar putea adopta și o lege specială, care va prevedea principiile de stabilire a măsurilor de contracarare a mobilității, condițiile juridice și financiare.
În plus, legea va recunoaște că stabilirea de fortificații este o "sferă de protecție de importanță națională extremă", scrie presa din Belarus.
Polonia şi-a întărit frontiera cu Rusia şi Belarus, într-un moment când lumea marchează împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina și a început să instaleze bariere antitanc.
Rozpoczęliśmy prewencyjną rozbudowę zabezpieczeń na granicy z Rosją i Białorusią. To element naszej strategii obrony i odstraszania. Pierwsze umocnienia są już rozmieszczane na granicy z Obwodem Kaliningradzkim. pic.twitter.com/HODJlCgnvi
— Mariusz Błaszczak (@mblaszczak) February 23, 2023
Acest lucru "face parte din strategia noastră de apărare şi descurajare", a transmis pe Twitter ministrul polonez al apărării Mariusz Balaszczak.