Liderii Europeni discută în Slovenia despre relațiile cu SUA și China

DE Edi Neagu | 05.10.2021 - 08:55
Reprezentanții Uniunii Europene vor să își găsească locul între SUA și China. FOTO: Facebook

Una dintre problemele discutate de către liderii europeni este „criza submarinelor” între Franța și Australia.

SHARE

Ce loc pentru Europa în faţa celor două superputeri rivale, Statele Unite şi China? Afganistanul, criza submarinelor şi apropiata plecare a Angelei Merkel îi obligă pe liderii UE, reuniţi marţi în Slovenia, să strângă rândurile, scrie AFP.

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern sunt aşteptaţi de la orele 18.00 (16.00 GMT) la castelul Brdo, nu departe de capitala Ljubljana, pentru un schimb de păreri la un dineu în ajunul unui summit dedicat extinderii către ţările din Balcanii de Vest.

Dacă nu se aşteaptă nicio decizie concretă, "aceasta este prima dată când se reunesc din iunie, ca să spunem o eternitate" având în vedere frământările din ultimele luni, a comentat un diplomat cu rang înalt.

În scrisoarea de invitaţie în Slovenia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lansat un apel la "o discuţie strategică privind rolul Uniunii pe scena internaţională".

CITEȘTE ȘI: Fosta nazistă, 96 de ani, care a fugit înainte de procesul din Germania, a fost prinsă

"UE trebuie să devină mai ofensivă şi mai eficientă", a pledat el. Şi a citat "evoluţiile recente din Afganistan", anunţul pactului AUKUS dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie, care a provocat o criză cu Franţa, precum şi "relaţiile cu China".

Nicio îndoială că preşedintele francez, Emmanuel Macron, încă afectat de anularea de către Canberra a unui uriaş contract pentru achiziţionarea de submarine franceze, va încerca să îi convingă pe partenerii europeni să îşi reînnoiască solidaritatea cu Parisul şi să se emancipeze de aliatul american.

În rândul Uniunii Europene, ţările nordice şi baltice au îndemnat, totuşi, la prudenţă, insistând asupra păstrării relaţiei transatlantice.

CITEȘTE ȘI: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia

"Nu este vorba de a-i atrage pe europeni într-o dezbatere franco-americană, ci de a trage lecţii din aceasta" şi "de a dezvolta suveranitatea europeană", a subliniat Palatul Elysee. "Ar fi o greşeală să pretindem că nu s-a întâmplat nimic", a adăugat preşedinţia Franţei.

Această afacere a intervenit la câteva săptămâni după retragerea haotică a armatei americane din Afganistan în august, care a relansat analiza asupra autonomiei europenilor.

Crearea unei forţe europene de reacţie rapidă de 5.000 de militari este în discuţie de mai multe luni, iar recentul fiasco a pus dezbaterea înapoi pe masă, subliniind carenţele militare ale vechiului continent, potrivit autorităţilor de la Paris.

Problema migraţiei va fi, de asemenea, pe agendă, în contextul în care UE doreşte să evite un aflux de refugiaţi în Europa ca în 2015, ceea ce însă nu s-a întâmplat până în prezent.

La începutul lunii septembrie, miniştrii de interne ai UE s-au angajat să sprijine ţările din regiune în primirea acestor persoane care fug de talibanii reveniţi la putere.

Va fi una dintre ultimele prezenţe la summit ale cancelarului Angela Merkel, o figură centrală a UE de peste 15 ani, în timp ce în Germania au început negocieri dificile pentru a încerca să se formeze un nou guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te