Legea americană a „apărării civililor din Siria” a înfuriat Moscova. Ce va face România

DE Adina Mutăr | 12.12.2019 - 22:20
sursă: AP

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat cu 377-48 voturi Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pe 2020, ce include și legea de protecție a civililor din Siria, „Caesar Bill”, ceea ce a înfuriat Moscova.

SHARE

Legea NDAA-2020 alocă 738 de miliarde de dolari pentru Departamentul de Apărare, oferă sprijin major pentru NATO și include crearea unei „forțe spațiale” – un nou corp al armatei americane dedicat combaterii războaielor internaționale din spațiu -, prioritate pentru Donald Trump, care a promis că va semna legislația imediat ce va trece de Congres, săptămâna viitoare.


În privința politicii externe, NDAA-2020 prevede posibilitatea impunerii de sancțiuni Turciei, pentru achiziționarea sistemelor rusești de apărare antirachete S-400, „răspuns dur” față de Coreea de Nord, dacă dezvoltă arme nucleare, mai multe ajutoare militare pentru Ucraina și permite acțiuni militare împotriva Iranului fără autorizarea explicită a Congresului, un punct amplu negociat și controversat.


Însă, ceea ce a înfuriat Moscova la culme este Legea de protecție a civililor din Siria, numită pe scurt „Caesar Bill”, introdusă în NDAA - 2020 cu acordul bipartid și bicameral.


Legea impune sancțiuni asupra oficialilor guvernamentali sirieni, conducătorilor militari și oricărui alt responsabil pentru mai bine de opt ani de atrocități în masă, crime de război împotriva civililor și crime împotriva umanității.

 

Legislația poate viza, fiind supusă „interpretării consistente din partea Administrației Trump”, orice actor internațional care încearcă să ajute regimul de la Damasc la reconstrucția Siriei, până când nu există responsabilitate și justiție pentru victimele lui Assad, conform unor senatori americani.


Asta înseamnă că Statele Unite ar putea sancționa orice companie internațională care lucrează cu regimul în sectoarele energetice, aeronave, construcții sau inginerie etc, precum și pe oricine împrumută bani regimului. Nemaivorbind de ajutor militar.


Acest lucru înseamnă și că armata rusă, mercenarii privați ruși care acționează în Siria și companiile sale de energie care caută afaceri petroliere în Siria ar putea intra sub incidența sancțiunilor SUA.

 

Și același lucru este valabil și pentru forțele paramilitare iraniene și pentru milițiile șiite sponsorizate de Teheran care luptă de partea lui Assad.


Legislația poartă numele de „Caesar”, pseudonimul unui fotograf militar sirian care a defectat în 2013 având asupra lui peste 55.000 de fotografii cu deținuți uciși în închisorile regimului, prezentând urme evidente de tortură, înfometare, deshidratare. Au fost recunoscuți de rude în jur de 11.000 de victiime. Fotografiile, care au fost verificate de FBI și afișate în întreaga lume, reprezintă doar o mică parte din ceea ce SUA a numit „ucidere la scară industrială a deținuților politici”.


Senatorul republican Adam Kinzinger, un susținător de mult timp al proiectului de lege, a declarat că Rusia și Iranul vor plăti un cost ridicat pentru implicarea lor directă în crimele de război ale lui Assad.


Republicanii, democrații și Administrația Trump au convenit, într-un acord rar, pentru protejarea civililor din Siria, socotind-o „o obligație morală” față de acest popor, care și zilele acestea este supus bombardamentelor aviației rusești și a regimului Assad asupra locuințelor, școlilor, spitalelor și piețelor din provincia liberă Idlib.

„Lumea nu poate uita crimele lui Assad și nu trebuie să normalizeze relațiile cu regimul său”, a declarat senatorul Michael McCaul, republican, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei.


Comitetul pentru Afaceri Externe a validat această lege ce îl obligă pe secretarul de Stat să ia în considerare problema dacă Rusia ar trebui desemnată sponsor al terorismului.


Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosacev, a reacționat dur la trecerea acestei legi.


„Autorii proiectului de lege blamează Rusia că susține ceea ce este descris drept <regimul sângeros al lui Bashar al-Assad>. Nu există nicio logică în acțiunile membrilor Congresului SUA de a iniția un proiect de lege privind desemnarea Rusiei drept sponsor al terorismului. Cu alte cuvinte, alierea cu autoritățile legitime din Siria, care a devenit principala țintă a celor mai puternice atacuri teroriste din deceniul curent, și învingerea comună a Statului Islamic, echivalează cu <sponsorizarea terorismului> în ochii americanilor ”, a subliniat Kosacev.

 

Legea Caesar pune în dificultate și România, ca țară care are legături directe cu regimul Assad, păstrând ambasadorul Siriei, în timp ce alte țări europene i-au expulzat.

În Caesar Bll se precizează că președintele american „cere partenerilor și aliaților Statelor Unite să împărtășească sarcina pentru atingerea obiectivelor” specificate în lege.

Până la urmă, va avea România vreo „derogare” de la aliatul american sau va trebui să încheie socotelile cu regimul de la Damasc?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te