În urma victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis că Rusia este dispusă să reia dialogul cu Washingtonul, cu condiția ca discuțiile să fie bazate pe respect reciproc și fără impunerea unor condiții dintr-o singură direcție.
Lavrov: Rusia, deschisă dialogului cu Trump, dar cu o condiție: Discuțiile, mai bune decât izolarea
Declarațiile lui Lavrov au fost făcute joi, în timpul unei vizite în Kazahstan, unde a evidențiat că „nu noi am înghețat relațiile și nu noi ar trebui să propunem restabilirea lor”.
În acest context, Lavrov a precizat că, dacă Statele Unite își arată intenția de a discuta „fără cereri unilaterale” și de a aborda problemele existente, Rusia va fi receptivă.
Totodată, șeful diplomației ruse a subliniat că Moscova nu s-a opus niciodată dialogului. „Discuțiile sunt întotdeauna mai bune decât izolarea”, a afirmat Lavrov, citând pozițiile exprimate anterior de președintele Vladimir Putin.
Problemele relațiilor ruso-americane
Ministrul rus a abordat și dificultățile care afectează relațiile dintre Rusia și Statele Unite, pe care le consideră „foarte profunde” și alimentate de o tendință a elitei americane de a elimina orice posibil concurent pe scena internațională, o atitudine ce derivă din dorința de hegemonie globală a SUA.
Citește și: Alegerea lui Trump înarmează Europa. Nu e exclusă recrutarea în masă. Ce face România?
În ceea ce privește situația din Ucraina, Lavrov a menționat că Rusia este dispusă să accepte „idei concrete și rezonabile” pentru o soluționare pașnică a conflictului, dar a exprimat regretul față de sprijinul acordat de aliații europeni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care consideră că „duce situația într-o fundătură”.
În privința ambasadei SUA din Rusia, Lavrov a afirmat că Moscova nu va interveni dacă noua administrație Trump va decide să o înlocuiască pe actuala ambasadoare Lynne Tracy. În același timp, Lavrov a precizat că desemnarea viitorului ambasador rus la Washington se află încă în etapele procedurale obișnuite.
Citește și: România nu vrea la război. Cum am ajuns cu 25.000 de ofițeri și soldați lipsă? Ce salarii se dau?
Posibil contact între Putin și Trump
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea ca Vladimir Putin și Donald Trump să aibă contacte înainte de inaugurarea oficială a președintelui ales al SUA, pe 20 ianuarie.
„Nu este exclus. El a spus că îl va suna pe Putin înainte de inaugurare. Sunt cuvintele lui”, a declarat Peskov, referindu-se la o declarație anterioară a lui Trump. Totuși, Peskov nu a confirmat cine va reprezenta Rusia la ceremonia de învestire.
Până în prezent, Putin nu l-a felicitat oficial pe Donald Trump pentru victoria sa electorală, contrar altor lideri internaționali, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski și aliatul Belarusului, Aleksandr Lukașenko.
Cu toate acestea, surse apropiate Kremlinului au sugerat că Putin a transmis felicitări „prin niște cunoscuți”, lucru dezmințit ulterior de Kremlin.
Președintele Vladimir Putin urmează să abordeze aceste aspecte într-un discurs oficial la Forumul anual rus de la Valdai, care are loc în stațiunea Soci.