Kremlinul începe războiul hibrid pentru destabilizarea Moldovei. Putin pregătește o nouă invazie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.01.2024 - 10:21
Kremlinul începe războiul hibrid pentru destabilizarea Moldovei. Putin pregătește o nouă invazie - Foto: Profimedia images

Kremlinul începe războiul hibrid pentru destabilizarea Moldovei. Potrivit analiștilor militari de la Institutul pentru Studiul Războiului miscarea Kremlinului vine pentru a împiedica parcursul european al Moldovei și pentru a rupe relațiile cu Occidentul.

SHARE

Directorul Departamentului II al Comunității Statelor Independente (CSI) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Oleksiy Polishchuk, a declarat într-un interviu acordat ziarului TASS de la Kremlin, publicat la 28 ianuarie, că Moldova a început să "distrugă legăturile" cu statele membre ale CSI și cu organizația CSI condusă de Rusia în general, dar și că există zvonuri că Moldova intenționează să părăsească CSI până la sfârșitul anului 2024. 

Kremlinul începe războiul hibrid pentru destabilizarea Moldovei. Putin pregătește o nouă invazie

Polciuk a declarat că această decizie nu va fi în beneficiul intereselor sau al cetățenilor Republicii Moldova și, de asemenea, va fi dezavantajoasă pentru economia Moldovei.

De asemenea, Polishchuk a declarat că reglementarea problemei transnistrene în Republica Moldova se află într-o "criză profundă" și că presiunea economică exercitată de Moldova asupra Transnistriei de la începutul anului 2024 a "întârziat și mai mult" orice soluție.

Citește și: Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia. Se pregătește Finlanda

Polishchuk a declarat că Rusia este „pregătită să repare” deteriorarea relațiilor dintre Moldova și Transnistria "în calitate de mediator și garant" în soluționarea problemei. 

Moldova nu va reveni la procesul de negociere privind Transnistria în formatul 5+2

La 28 ianuarie, vicepremierul moldovean Oleg Serebryan a declarat că Moldova nu va reveni la procesul de negociere privind Transnistria în formatul 5+2 până când relațiile ruso-ucrainene nu se vor îmbunătăți și până când războiul Rusiei din Ucraina nu va continua.

Citește și: Tîlvăr: „Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei”

Rusia, în special, a acuzat Ucraina de renegare a acordurilor de la Minsk, care au înghețat în mare parte conflictul după invazia Rusiei din 2014, înainte de o invazie rusă la scară largă a Ucrainei în 2022, iar Rusia ar putea crea condiții de informare pentru a face afirmații similare. împotriva Moldovei.

Putin pregătește „terenul” pentru o invazie în Moldova

ISW a evaluat anterior că Moscova creează probabil condiții informaționale pentru a justifica o viitoare agresiune rusă în Moldova sub pretextul protejării "compatrioților săi din străinătate" și a "lumii rusești" - concepte care se bazează în mod deliberat pe definiții vagi ale etnicilor ruși și ale vorbitorilor de limbă rusă din țările străine.

Citește și: Republica Moldova, amenințată direct de Rusia: „Chișinăul depășește toate limitele”

Rusia ar putea încerca să își justifice agresiunea sau eforturile de destabilizare în Moldova susținând că populația din Transnistria este în pericol din cauza presupusei respingeri de către Moldova a procesului de reglementare în Transnistria.

ISW a sugerat că este posibil ca Kremlinul să se orienteze către narațiuni retorice care să atragă un public mai larg din afara "lumii rusești".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te