Kremlinul blochează Google Docs înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.09.2021 - 19:07
Kremlinul blochează Google Docs înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Rusia. / Foto: moldova.europalibera.org

Furnizorii de servicii de telecomunicați din Rusia au început să blocheze Google Docs, instrumentul Google folosit în aceste zile de susținătorii opozantului Alexei Navalnîi pentru a promova strategia „Smart Voting” („Votul inteligent”) .

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Strategia „Smart Voting” vizează sprijinirea candidaților cei mai bine plasați în sondaje (indiferent de culoarea politică) pentru a-i învinge pe cei susținuți de Vladimir Putin, informează digi24.ro, citând Moscow Times. 

Aplicația Smart Voting, inițiată de Navalnîi, le arată votanților care candidat este situat în cea mai bună poziție pentru a-l putea învinge pe candidatul partidului de guvernământ Rusia Unită, la alegerile programate pe 19 septembrie. Aplicația a dus deja la pierderea, de către partidul lui Vladimir Putin, a mai multor locuri la alegerile locale recente din Rusia.

Citește și: VIDEO Balerinul Serghei Polunin promovează România în clipul „The Road to Eternity”

Blocarea Google Docs are, cel mai probabil, legătură cu faptul că acest instrument Google este folosit de susținătorii lui Alexei Navalnîi pentru publicarea de liste cu candidați pe Google Docs, au declarat surse independente pentru Moscow Times.

Singura șansă a opoziției ruse o reprezintă aplicația „Smart Voting”

Autoritățile ruse au făcut deja presiuni asupra Google și Apple să elimine reclamele la aplicația Smart Voting și au acuzat SUA de amestec în alegerile parlamentare.

Citește și: FOTO Mesaje antivaccinare, promovate de șofer în parbrizul unui autobuz din Iași

În acest moment, autoritățile ruse au declarat drept „extremiste” mai multe organizații pro-Navalnîi și au interzis celor mai mulți candidați independenți ori colaboratori apropiați ai lui Navalnîi să candideze la alegerile de duminică. Singura șansă a opoziției ruse o reprezintă aplicația „Smart Voting” care arată ce candidat are cele mai mari șanse să câștige în fața contracandidaților susținuți de Kremlin și Putin și trebuie astfel votat.

Aplicația de „vot inteligent” alege astfel pe oricare din cei 1.234 de candidați ai Partidului Comunist, Partidului Liberal Democratic (naționalist) și din partea altor formațiuni politice care are, teoretic, mai multe șanse în fața candidatului partidului Rusia Unită al lui Putin.

Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) a blocat în iulie zeci de website-uri afiliate lui Aleksei Navalnîi. Săptămâna trecută, autoritățile ruse au blocat site-ul Smart Voting. Zilele trecute, o instanță din Moscova a interzis Google și Yandex să mai afișeze rezultatele căutărilor pe Internet pentru expresia „Smart Voting”, relatează digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te