Kosovo a interzis organizarea unui referendum sârb pe teritoriul său

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.01.2022 - 08:07
Kosovo a interzis organizarea unui referendum sârb pe teritoriul său. / Foto: inquirer.net

Kosovo a interzis sâmbătă organizarea pe teritoriul său a unui referendum privind justiţia organizat de Serbia, care dorea să-i implice pe sârbii care locuiesc în fosta sa provincie, o decizie care ar putea stârni tensiuni, transmite AFP.

SHARE

Sârbii sunt chemaţi să se pronunţe duminică, 16 ianuarie, asupra schimbărilor constituţionale care ar trebui să facă justiţia mai independentă, reformă cerută în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Kosovo, fostă provincie predominant albaneză din sudul Serbiei, şi-a proclamat independenţa în 2008 şi nu este recunoscută de Serbia. Belgradul menţine relaţii strânse cu cei aproximativ 100.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, dintre care mulţi refuză autoritatea guvernului de la Priştina.

Citește și: VIDEO O tânără de 21 de ani trăiește ca un câine: e plimbată în lesă și latră

Desfăşurarea unui referendum organizat de o ţară străină este o "încălcare a Constituţiei şi a suveranităţii Kosovo", se arată într-o rezoluţie adoptată de parlamentul kosovar. Membrii comunităţii sârbe au boicotat votul.

Contrar practicii de la alegerile anterioare organizate de Serbia, de data aceasta nu vor exista secţii de votare în zonele populate în principal de sârbi.

Sârbii, pe de altă parte, au posibilitatea de a vota prin corespondenţă şi doar într-un birou de legătură al guvernului sârb, a explicat premierul kosovar Albin Kurti.

Poliţia kosovară a împiedicat marţi intrarea în Kosovo a două camioane care transportau buletine de vot.

Citește și: FOTO Un clujean de 28 de ani a intrat cu mașina într-o casă. S-a dezbrăcat și a dansat în stradă

Vineri, într-o declaraţie, puterile occidentale au încurajat sârbii să voteze la referendum şi au cerut Priştinei "să le permită sârbilor să îşi exercite dreptul de vot".

Tensiunile continuă să rămână ridicate între sârbi şi kosovari după mai bine de două decenii de la războiul din 1998-1999 dintre rebelii albanezi şi regimul lui Slobodan Milosevic.

Normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priştina este crucială pentru apropierea acestora de Uniunea Europeană.

Independenţa provinciei Kosovo a fost recunoscută de o sută de ţări, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea ţărilor Uniunii Europene, dar nu şi de Rusia şi China, care împiedică recunoaşterea acestui teritoriu de către ONU.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.