Kommersant a dezvăluit numele spionului rus evacuat de americani. Kremlinul zice că e „Pulp Fiction”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.09.2019 - 23:00

Spionul care a fost evacuat din Rusia după o întâlnire între președintele american cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și ambasadorul rus de atunci în Statele Unite Serghei Kisliak, ar putea fi Oleg Smolenkov, scrie Kommersant.

SHARE

Relatarea CNN despre informatorul de la vârf, de la Moscova, extras de serviciile secrete americane de teamă că președintele Donald Trump ar „manipula greșit” informația ce ar duce la expunerea lui, a agitat presa din Rusia și pe oficialii ruși.

Smolenkov, un fost angajat al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, a dispărut cu familia sa la o lună după întâlnirea de la Casa Albă după care s-a luat decizia extragerii spionului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Smolenkov nu a avut un rol principal în Administrația Putin și a fost concediat printr-un decret secret în urmă cu câțiva ani.

„Rapoartele despre Smolenkov că a fost un spion pentru SUA sunt <Pulp Fiction>”, a adăugat Peskov.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marți, că nu a auzit niciodată de Smolenkov.

„Nu l-am văzut niciodată pe acest bărbat, nu l-am întâlnit niciodată și nu i-am monitorizat niciodată cariera sau mișcările”, a spus Lavrov.

Presa rusă atrage atenția că în septembrie 2017, publicația Daily Storm a scris o notă despre dispariția lui Smolenkov. Articolul spunea că oficialul rus împreună cu soția și cei trei copii au plecat din Rusia în vacanță în Muntenegru pe 14 iunie 2017, după care nimeni nu i-a mai văzut.

La 6 septembrie 2017, chiar a fost deschis un dosar penal cu privire la o posibilă crimă a oficialului rus.

Daily Storm a raportat că Smolenkov a lucrat anterior la Ambasada Rusiei în Statele Unite, în aparatul guvernamental rus și în administrația prezidențială. Soția sa a lucrat într-un alt departament din Kremlin, a scris Kommersant.

După surse avizate, Oleg Smolenkov a fost mult timp asistentul lui Iuri Ușakov. Acesta a fost un diplomat de marcă din timpul URSS, cu misiuni în Danamarca, la OSCE, NATO, ONU, Consiliul Europei, iar din decembrie 1998 până în iunie 2008, ambasadorul Rusiei în Statele Unite și observator permanent al Federației Ruse la Organizația Statelor Americane (OES) la Washington.

Din iunie 2008 până în mai 2012 a fost șef adjunct al staff-ului Guvernului rus. Începând cu 21 mai 2012, a fost consilier al președintelui Federației Ruse. Iar Oleg Smolenkov a fost asistentul său!

Daniel Hoffman, fost șef în CIA, cu expertiză profundă în Rusia, a declarat că informatorul este un om „marcat”, deoarece Putin nu admite ca oficialii ruși care trădează să creadă că pot scăpa.

Hoffman a menționat o lege din 2006 care îl împuternicește pe Putin să ordone omoruri extrajudiciare în afara Rusiei.

„Când Vladimir Putin a aflat despre surse de mare valoare care au trădat Rusia, a încercat să-l omoare pe unul cu neurotoxină dezvoltată în laboratoarele militare sovietice, iar pe altul l-a ucis cu poloniu”, a declarat Hoffman.

Acesta s-a referit la tentativa de omor din 2018 în Marea Britanie a lui Serghei Skripal, fost ofițer de informații militare ruse și agent dublu pentru serviciile de informații britanice, cu neurotoxina  Noviciok și la uciderea din 2006 cu poloniu radioactiv a lui Alexander Litvinenko, un ofițer de informații rus care primise azil politic în Marea Britanie.

Kommersant a găsit date imobiliare disponibile public care arată achiziționarea unei proprietăți în nordul statului Virginia de către Oleg și Antonina Smolenkov - nume care se potrivesc pe deplin cu numele oficialului de la Kremlin dispărut și al soției sale.

NBC News a cercetat altă proprietate, în Washington, presupusă a fi a lui Smolenkov, când doi bărbați dintr-un SUV, care s-au identificat doar ca prieteni ai rusului, s-au apropiat de ei, cerându-le să plece.

De unde reiese că presupusul spion și familia sa trăiesc deschis sub numele adevărate, ceea ce nu corespunde cu programele de protecție aplicate în cazurile ca cel relatat.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te