Kenneth Smith, primul criminal din lume executat cu azot. Mesajul sfâșietor pentru soția sa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.01.2024 - 13:38
Kenneth Smith, primul criminal din lume, executat cu nitrogen. Mesajul sfâșietor pentru soția sa - Foto: Profimedia images

Kenneth Smith, primul criminal din lume, executat cu azot. Mesajul sfâșietor pentru soția sa. Un deținut din Alabama, SUA în vârstă de 58 de ani, a devenit primul om din lume executat cu azot gazos (nitrogen). Curtea Supremă a SUA i-a respins ultima cerere de eliberare.

SHARE

Criminalul condamnat Kenneth Smith a intrat în istorie ca fiind primul deținut din lume care a fost executat cu azot gazos. Ora oficială a morții sale a fost joi, la ora 20:25.

Kenneth Smith, primul criminal din lume, executat cu nitrogen. Mesajul sfâșietor pentru soția sa

Potrivit martorilor, execuția a durat aproximativ 22 de minute, iar Smith a părut să rămână conștient timp de doar câteva minute. Acesta a leșinat pentru scurt timp, însă ulterior corpul său s-a luptat cu gazul mortal care i-a devenit fatal.

Ultimele sale cuvinte au fost: "În această seară, Alabama face ca omenirea să facă un pas înapoi... Plec cu dragoste, pace și lumină".

El a făcut semnul "Te iubesc" către soția sa și către alți membri ai familiei care erau martori. "Vă mulțumesc că m-ați susținut. Vă iubesc, vă iubesc pe toți", a spus Smith în ultimele sale clipe de viață.

Citește și: Ucigașul în serie, condamnat la 3 vieți de închisoare, își omora victimele cu mâinile însângerate

Folosirea nitrogenului în execuții este o metodă foarte controversată, iar criticii spun că este crudă și experimentală. Nu a mai fost folosită nicăieri până acum.

Implică fixarea unei măști strâns pe față, acoperind gura și nasul.

Masca este apoi alimentată cu azot gazos. Persoana continuă să respire în mod normal, dar, în lipsa oxigenului, organismul se oprește treptat până la moarte - efectiv este sufocată.

Și-a distrus viața pentru 1.000 de dolari

Smith a fost condamnat pentru uciderea în 1988 a lui Elizabeth Sennett în urma unei crime la comandă.

Procurorii au declarat că el a fost unul dintre cei doi bărbați care au fost plătiți fiecare cu câte 1.000 de dolari pentru a o ucide pe doamna Sennett în numele soțului ei pastor, care avea datorii mari și dorea să recupereze asigurarea.

Citește și: Mărturisirea înfiorătoare a unuia dintre cei mai diabolici ucigași în serie: „Unora le place asta”

Ea a fost găsită cu opt plăgi înjunghiate în piept și una în fiecare parte a gâtului.

Celălalt ucigaș, John Forrest Parker, a fost executat în 2010.

Într-o declarație, guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey, a declarat "La 18 martie 1988, viața lui Elizabeth Sennett, în vârstă de 45 de ani, i-a fost luată cu brutalitate de Kenneth Eugene Smith.

"După mai bine de 30 de ani și după încercări de a se juca cu sistemul, domnul Smith a răspuns pentru crimele sale oribile.

Criminalul și-a ales „metoda” propriei execuții

"Execuția a fost efectuată în mod legal prin hipoxie cu azot, metoda solicitată anterior de domnul Smith ca alternativă la injecția letală.

"În sfârșit, domnul Smith a primit ceea ce a cerut, iar acest caz poate fi, în sfârșit, pus la punct. Mă rog ca familia lui Elizabeth Sennett să poată primi o încheiere după toți acești ani în care s-a confruntat cu această mare pierdere."

"Mama a primit dreptate. Alabama a realizat ceva istoric", a declarat procurorul general al statului, Steve Marshall.

Citește și: Ucigașă în serie, trei condamnări la închisoare pe viață. "În "lumea spiritelor" ei nu sunt triști"

"La fel ca majoritatea statelor, Alabama a luat hotărârea că unele crime sunt atât de oribile încât justifică pedeapsa supremă.”

Execuția lui Smith vine după ce acesta a supraviețuit unei injecții letale ratate în 2022, când oficialii au încercat fără succes timp de ore întregi să îi introducă o linie intravenoasă în corp.

Incidentul a ajutat la declanșarea unei revizuiri a procedurilor statului privind pedeapsa cu moartea.

Judecătorii de la Curtea Supremă au refuzat să susțină contestația legală a lui Smith, care susținea că o a doua încercare de execuție - după ce primul eșec i-a provocat traume grave - ar fi încălcat protecțiile prevăzute de al 8-lea Amendament al Constituției SUA împotriva pedepselor crude și neobișnuite.

Care a fost ultima masă a ucigașului în închisoare?

Reverendul Hood a spus că Smith a avut o ultimă masă cu friptură T-bone, cartofi prăjiți, pâine prăjită și ouă în sos de friptură, potrivit SkyNews.

Mike Sennett, fiul victimei lui Smith, a vorbit cu presa după execuție.

"Nimic din ce s-a întâmplat astăzi aici nu o va aduce pe mama înapoi. Este un fel de zi dulce-amară", a spus el. 

Nu vom sări în jurul nostru să ne bucurăm, să strigăm, să urăm și toate cele... Voi încheia spunând că Elizabeth Dorlene Sennett și-a primit dreptatea în această seară."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te