Este o boală care nu a fost niciodată departe de gândurile sale, în cei 10 ani de când fiul său cel mare, Beau, a murit de cancer la creier, lăsând o cicatrice emoţională profundă în sufletul tatălui său, care persistă şi astăzi.
După acea tragedie, găsirea unui leac pentru cancer a devenit o cauză pentru Biden senior.
În 2016, preşedintele de atunci, Barack Obama, i-a încredinţat conducerea unui efort de cercetare la nivel guvernamental, denumit „moonshot”, în acest scop – efort pe care Biden l-a continuat în timpul propriului mandat prezidenţial.
Joe Biden are o formă agresivă de cancer de prostată
Acum, cancerul reprezintă probabil cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii lui Biden, de când acesta a fost la un pas de moarte din cauza unui anevrism cerebral, la scurt timp după ce a renunţat la prima sa candidatură la preşedinţie, în 1988.
Vestea diagnosticului vine în contextul în care democraţii continuă să se confrunte cu consecinţele deciziei fatidice a lui Biden, de a candida pentru un al doilea mandat prezidenţial în alegerile din 2024.
O încercare de a-şi prelungi recordul pe care îl stabilise deja, ca devenind cel mai în vârstă ocupant al Biroului Oval.
Citeşte şi: Joe Biden stârnește furia democraților cu o postare pe platforma X: „Sunt bolnav”
Biden s-a retras în cele din urmă, din cursă, după presiuni intense din partea democraţilor, în urma prestaţiei sale ezitante, uneori de neînţeles, din cadrul dezbaterii electorale generale cu Donald Trump, din iunie anul trecut.
Până în acel moment însă el insistase că este apt să continue mandatul de la Casa Albă, pentru încă patru ani.
Diagnosticul de cancer va sublinia că îngrijorările legate de vârsta sa şi de potenţialele probleme de sănătate exprimate de majoritatea alegătorilor americani în sondajele naţionale erau întemeiate, conform News.ro.
Citeşte şi: Cine este Kamala Harris, susținerea lui Joe Biden pentru Casa Albă?
Acesta coincide cu publicarea mai multor cărţi care detaliază eforturile depuse de persoanele apropiate preşedintelui din Casa Albă pentru a ascunde de public efectele pe care anii le-au avut asupra sănătăţii fizice şi mentale a acestuia, în timp ce el continua să-şi exercite funcţia de comandant suprem.
Deşi nu există motive să credem că problemele de prostată ale lui Biden erau evidente, în timp ce se afla la Casa Albă, faptul că o formă atât de agresivă de cancer a putut fi detectată abia după ce se răspândise, în ciuda sprijinului medical şi a evaluărilor medicale de care beneficia Biden, va ridica noi întrebări şi îngrijorări.
Aceasta ridică o ipoteză tulburătoare, cu privire la modul în care ar fi putut fi tratat cancerul lui Biden, dacă ar fi câştigat al doilea mandat.
Citeşte şi: Reacția Rusiei după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială: Asta este prioritatea noastră
În ciuda ipotezelor, diagnosticul lui Biden ar putea tempera unele dintre criticile mai aspre, pe care dezvăluirile din carte le-ar fi stârnit în mod normal.
Preşedintele Donald Trump, care şi-a petrecut o mare parte din recentul său voiaj în Orientul Mijlociu denigrându-şi predecesorul, a dat publicităţii un comunicat.
El transmite „cele mai calde urări şi cele mai bune dorinţe” familiei Biden. Acest lucru ar putea fi reprezentativ pentru tonul dialogului public din jurul lui Biden, în zilele următoare.
Fostul președinte al Statelor Unite Joe Biden vorbește la conferința avocaților, consilierilor și reprezentanților persoanelor cu handicap (ACRD) - Foto: Profimedia Images
Până la câteva interviuri recente acordate mass-media, inclusiv unul pentru BBC, în care şi-a apărat decizia de a rămâne în cursa pentru alegerile din 2024 până într-o etapă târzie, Biden s-a retras în mare măsură, din ochii publicului, de la plecarea sa de la putere, în ianuarie.
Dacă fostul preşedinte are energia şi rezistenţa necesare, această ultimă revelaţie medicală i-ar putea oferi o nouă platformă şi un public nou, pentru a încerca să-şi apere şi să-şi îmbunătăţească moştenirea prezidenţială.