Jean- Claude Juncker a prezentat Starea UE. Vezi care sunt cele mai importante declarații

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.09.2018 - 13:32
Jean- Claude Juncker/ Foto: Guliver/ Getty Images

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut cetățenilor Uniunii Europene să respingă naţionalismul exagerat, care proiectează ură şi distruge totul în cale. El a ținut discursul anual ”Starea Uniunii”, în sediul Parlamentului European de la Strasbourg.

SHARE

”Spuneți <<nu>> naţionaliştilor care îi detestă pe cei care sunt altfel, naţionaliştilor care caută doar ţapi ispăşitori în loc să caute soluţii care să ne permită să trăim mai bine împreună”, a spus Juncker. 

El a îndemnat la adoptarea unui tip de patriotism, care nu este bazat pe respingerea altora. "Să iubeşti Europa înseamnă să iubeşti naţiunile. Să-ţi iubeşti ţara, înseamnă să iubeşti Europa. Patriotismul este o virtute. Naţionalismul necontrolat este plin de otravă şi de amăgire", a spus el. 

 Juncker a apreciat că o Europă puternică şi unită va ajuta la obţinerea păcii mondiale. Juncker a amintit că părinţii fondatori ai Uniunii Europene ”au cunoscut oroarea războiului” şi că cel mai mare succes al proiectului european îl reprezintă pacea.

 "Uniţi suntem mai puternici este esenţa Uniunii Europene (...) Europa trebuie să rămână un continent tolerant (...) să rămână multilaterală pentru că planeta aparţine tuturor şi nu doar câtorva", a adăugat Juncker.

Newsweek Romania vă prezintă cele mai importante mesaje din discursul lui Jean- Claude Juncker:

  • Criza economică. Europa a depăşit criza financiară. Din 2014 până în prezent, în UE au fost create peste 12 milioane de locuri de muncă. Investiţiile generate de ”Planul Juncker” sunt de aproape 350 de miliarde de euro publice şi private, fiind estimate să se apropie de 400 de miliarde de euro. UE are acorduri comerciale cu alte 70 de ţări, reprezentând 70% din PIB-ul mondial. UE este a cincea economie gloablă, „gata să-şi apere valorile”. Grecia şi-a revenit din criza prin care a trecut.
  • Zona Schengen şi reducerea imigraţiei ilegale. Zona Schengen trebuie păstrată. Frontierele interne trebuie eliminate acolo unde încă mai există. Efectivele agenţiilor de protecţie a pazei susţinute de UE trebuie suplimentate, iar Agenţia UE pentru migraţie trebuie consolidată pentru a procesa mai rapid solicitările de azil. ”Europa are nevoie de imigranţi calificaţi şi de rute legale de migraţie în UE.” Agenţia europeană de protecţie a frontierelor, FRONTEX, trebuie întărită semnificativ, cu 10.000 de agenţi de frontieră până în 2020, pentru a proteja mai bine frontierele externe ale UE. Trebuie constituită o nouă ”alianţă” între Uniunea Europeană şi Africa, care să ducă la crearea a circa 10 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani. Până-n 2050, populația Africii, de unde provin imigranții ilegali, va fi de 2,5 miliarde de locuitori. Trebuie crescute schimburile comerciale cu țările africane, trebuie încheiat un acord de liber schimb între cele două continente. 
  • Activarea articolului 7 împotriva Ungariei. Comisia Europeană se opune încălcărilor statului de drept, iar articolul 7 din Tratatul UE trebuie activat doar acolo unde statul de drept este în pericol. Există o îngrijorare privind evoluţiile din unele state membre. Este necesar un efort pentru a apropia Estul şi Vestul Europei. Verdictele Curţii Europene de Justiţie (CEJ) trebuie respectate şi implementate. UE este o comunitate a legii şi respectarea statului de drept şi respectarea deciziilor Curţii nu este o opţiune, ci o obligaţie. PE va lua o decizie în privința declanşării procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea valorilor europene.
  • Libertatea presei. ”Europa trebuie să fie mereu un loc în care libertatea presei este posibilă şi nu este pusă la îndoială. Prea mulţi dintre jurnaliştii noştri sunt intimidaţi, atacaţi sau chiar ucişi. Nu putem avea democraţie fără presă liberă."
  • Brexit. „După 29 martie 2019, Marea Britanie nu va fi o ţara terţă oarecare pentru UE, ci un vecin foarte apropiat de noi (...) Cerem Guvernului britanic să înţeleagă că nu poate avea aceleaşi drepturi precum un stat membru, că nu mai poate face parte din piaţa unică, din anumite părţi din piaţa unică, mai ales.” CE şi Parlamentul European vor da dovadă deloialitate faţă de Irlanda. 
  • Terorism. Sunt necesare noi reguli pentru a combate terorismul transfrontalier, amestecul în alegeri şi conţinutul online cu caracter terorist. Reţelele de socializare trebuie obligate să elimine orice conţinut cu caracter terorist într-o oră. Competențele procurorilor europeni trebuie extinse pentru a se ocupa de terorismul transfrontalier. Este nevoie de măsuri pentru a preveni activități de manipulare a alegerilor de către ţări terţe şi de către corporaţii înaintea scrutinului european de anul viitor.
  • Politica externă a UE. Unele chestiuni de politică externă, precum cele referitoare la drepturile omului sau deciziile privind misiunile civile, nu mai trebuie adoptate cu votul unanim al statelor- membre."Trebuie să ne îmbunătăţim abilitatea de a vorbi pe o singură voce când vine vorba de politica externă", a spus Jucker.
  • Taxare. Unele decizii referitoare la sistemul de taxare trebui luate cu majoritate de voturi în cadrul UE.
  • Euro. Moneda europeană trebuie să joace un rol mai mare în sistemul internaţional de plăţi. Este "absurd" ca Uniunea Europeană să îşi plătească facturile energetice în dolari.
  • Sistemul de schimbare a orei în interiorul țărilor UE. Trebuie să se renunțe la el. Statele membre vor decide dacă vor trece la ora de vară sau la cea de iarnă pe parcursul întregului an. Comisia Europeană a desfăşurat un sondaj online, în lunile iulie şi august, care a atras un număr record de 4,6 milioane de răspunsuri. Majoritatea au fost în favoarea eliminării acestei practici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te