Jair Bolsonaro, noul președinte al Braziliei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.10.2018 - 11:02
Jair Bolsonaro Foto: Guliver/ Getty Images

Candidatul de dreapta ultra-conservator, Jair Bolsonaro, a fost ales duminică preşedinte al Braziliei, relatează AFP. El a obținut 55,7% din voturi, față de contracandidatul său de stânga Fernando Haddad (Partidul Muncitorilor- PT), cotat la 44,3%.

SHARE

Rezultatele oficiale nu sunt încă definitive, ci au fost comunicate de Tribunalul superior electoral (TSE) în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după numărarea a 88,8% dintre buletinele de vot. 

La urne s-au prezentat circa 147 de milioane de brazilieni, iar candidatul dreptei a obținut 57 de milioane de voturi. 

Jair Bolsonaro îi va urma în funcţie lui Michel Temer, pentru un mandat de patru ani, care va începe la 1 ianuarie 2019.

Discurs

"Nu putem continua să flirtăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga", a declarat Bolsonaro, în primul discurs după anunțarea rezultatelor parțiale, transmis pe Facebook. "Împreună, vom schimba destinul Braziliei", a continuat el. 

Jair Bolsonaro (63 de ani) este fost căpitan de armată și a apărat public dictatura militară din Brazilia, cea mai mare țară a Americii Latine, dintre anii 1964-1985. 

Alături de cea de a treia sa soţie, Michelle, şi de un pastor evanghelic, Jair Bolsonaro a promis că guvernul său "va apăra Constituţia, democraţia, libertatea". "Nu sunt nici promisiunea unui partid, nici vorbele deşarte ale unui om, ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu", a răspuns el celor care l-au acuzat că este o ameninţare pentru democraţie.

Rezistență civică

De cealaltă parte, Fernando Haddad îl are drept mentor politic pe fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat în luna aprilie a.c. pentru corupţie.

După anunţarea rezultatelor, Haddad nu l-a felicitat pe învingător şi a cerut ca cei 45 de milioane de alegători ai săi "să fie respectaţi".

"Drepturile civice, politice, de muncă şi sociale sunt acum în joc. Avem responsabilitatea de a reprezenta o opoziţie care plasează interesele naţiunii deasupra a tot", a spus el.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit pe străzi. "Noi suntem poporul indignat, exasperat de violenţă şi corupţie. Poporul a vorbit. Este pentru prima dată când mă simt reprezentat", a spus André Luiz Lobo, un bărbat de culoare de 38 de ani care conduce o afacere.

Brazilia se confruntă cu recrudescența violenţei, declin economic, corupţie endemică şi o criză de încredere în clasa politică, scrie AFP.

Apărător al familiei tradiţionale, Jair Bolsonaro a beneficiat de susţinerea puternicelor biserici evanghelice. În campania electorală, Bolsonaro  a indignat o parte din opinia publică cu declaraţiile sale rasiste și anti- LGBT.

L-a sunat Trump

Încă de duminică seara, preşedintele SUA, Donald Trump, l-a sunat pe Jair Bolsonaro pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din Brazilia.

"Preşedintele Trump l-a sunat în această seară pe preşedintele ales al Braziliei Bolsonaro pentru a-l felicita pe el, precum şi poporul brazilian, pentru alegerile de astăzi", a declarat Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

"Cei doi bărbaţi şi-au exprimat angajamentul puternic să colaboreze pentru a ameliora viaţa locuitorilor din SUA şi Brazilia şi, în calitate de lideri regionali, ai celor două Americi", a adăugat Sanders.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te